Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Борисов намира следващия бащица". Какви зависимости има в БФС


Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов

От 18 години българският футбол се управлява от мъже, които през 1994 изведоха България до четвъртото място в света. Но от почти две десетилетия става дума за провали. Сега фенове поискаха оставката на шефовете в БФС и това прерасна в погром в София. Какво или кой стои зад ескалацията на протеста?

В продължение на няколко седмици напрежението около мача България-Унгария нарастваше, но не заради самата среща. Тя на практика беше без значение.

Фокусът беше насочен към недоволството на футболните привърженици, които казаха, че ще използват мача, за да протестират с поредно искане за оставка на президента на БФС Борислав Михайлов.

Футболният съюз и МВР по никакъв начин не помогнаха за сваляне на напрежението. Дори напротив.

В „Студио България“ на Свободна Европа разговаряхме с журналистите Борис Митов и Николай Лавчиев за това как се стигна до сблъсъците в столицата.

Най-важното от интервюто

Николай Лавчиев: "БФС по никакъв начин не помогна за свалянето на напрежението. Дори напротив".

Борис Митов: "Тези безредици бяха използвани като още един повод за ГЕРБ и ДПС, които формално подкрепят правителството на Николай Денков, да атакуват своите некоалиционни партньори от ПП-ДБ и лично техния нов кмет на София".

Борис Митов: "Първо покрай местните избори разбрахме, че министърът на електронното управление май не гледа в една посока с премиера и прави някакви странни твърдения. Сега разбрахме, че и вътрешният министър не е бил номинация на ПП-ДБ".

Николай Лавчиев: "Във футбола, освен бизнес интереси, има и пряко участие на политически играчи".

Николай Лавчиев: "Борислав Михайлов не е удобен вече. Няма никакъв интерес да стои на този пост, защото се набива в очите на всички".

Ескалацията преди мача

До ескалацията на напрежението преди мача България-Унгария се стигна заради решението на БФС той да се играе при закрити врата. Това е процедура, която се съгласува между футболния съюз и МВР.

„Агитките на стадиона се контролират много по-лесно. Те са разделени на сектори, разделени са от огради. Кордонът на пистата е по-плътен“, каза Борис Митов. По тази причина МВР никога не е препоръчвало този мач да се играе без публика.

„Имахме един мач, за който се знаеше близо месец преди да се състои, че ще се играе в София с публика. Тогава започна и тази организация [за протест] на водещите футболни клубове и техните привърженици, което не се е случвало досега“, каза Николай Лавчиев.

Но преди мача има поредица от необясними действия. Първо БФС казва, че мачът е рисков. От УЕФА препоръчват той да се играе в Пловдив. Кметът на Пловдив казва, че не може и срещата отново е преместена в София, но без публика. От МВР не възразяват и така футболните агитки остават на улицата. Всички по веригата са наясно, че това ще доведе до проблеми.

„От СДВР твърдяха, че ще направят някакви КПП- та, но то това е като да сложиш врата в полето“, каза Борис Митов.

Според Николай Лавчив „БФС по никакъв начин не помогна за свалянето на напрежението. Дори напротив. Протестът на феновете продължава от месеци по различни мачове от футболното първенство“.

Кой дърпа конците

Сблъсъците между полиция и фенове по време на мача предизвика редица политически реакции. От ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, но от ГЕРБ и ДПС го защитиха.

„Първо покрай местните избори разбрахме, че министърът на електронното управление май не гледа в една посока с премиера и прави някакви странни твърдения. Сега разбрахме, че и вътрешният министър не е номинация на ПП-ДБ, а е на практика номинация на ГЕРБ“, каза Борис Митов. Според него отговорността на министъра си е проличала и от факта, че по време на протестите той е бил на кино. „Аз не твърдя, че министърът е трябвало да е на терен, но най-малкото можеше да е в кабинета си“, каза Митов.

Агитки за политическа употреба

Протестът на феновете и реакциите след това показаха част от икономическите и политическите зависимости във футбола. „БФС е една частна структура, която работи по проекти на УЕФА и получава немалко пари. През футболния съюз могат да бъдат движени едни бизнес-политически връзки“, каза Борис Митов.

По думите му „целият модел, по който се управлява българският футбол, е чрез намирането на т.нар. бащици на отделните клубове“. Той каза, че „бащицата обикновено е местен, доста едър бизнесмен, който получава още по-големи бизнес възможности, когато вземе един клуб на издръжка, за да може в продължение на три премиерски мандата Бойко Борисов да твърди, че оправя българския футбол и че намира кой да издържа ключовите клубове, които иначе изпадат финансово“.

По думите на Николай Лавчиев „във футбола, освен бизнес интереси, има и пряко участие на политически играчи“. Той даде примери с кмета на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Сдружението на общините в България и с покойния вече бивш депутат от ДПС Камен Костадинов, известен с близостта си до председателя на парламентарната група на ДПС и санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“ депутат Делян Пеевски.

Според Борис Митов „грозната истина за българския футбол е, че се въртим в един порочен кръг, в който всеки следващ собственик на гранд идва насила в него, за да го финансира. Получава от изпълнителната власт като отплата за това (по времето на Борисов) някакви обществени поръчки. Бизнесът му започва да се развива в някаква посока. Той оставя този клуб след това с натрупани дългове към неговия бизнес или към НАП, или към и двете. След това идва следващият“.

По думите му този "следващ" после прави същото. „А през цялото това време имаме Боби Михайлов, който танцува на Преслава и консумира напитки. И това е лицето на българския футбол“, каза Митов.

Как София пламна заради футбола
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG