Връзки за достъпност

Извънредни новини

Калин Стоянов "не приема" насилието срещу полицаи и протестиращи. Денков го похвали, че върви в правилната посока


Колаж на премиера Николай Денков и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов
Колаж на премиера Николай Денков и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов

Премиерът Николай Денков каза, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е тръгнал в правилната посока. По-рано във вторник Стоянов каза, че не толерира насилието нито срещу полицаи, нито срещу протестиращи.

"Надявам се да извърви този път докрай", каза Денков.

Изказванията идват, след като в понеделник премиерът съобщи, че ще подаде оставка, ако Стоянов не осъди категорично полицейското насилие по време на протеста на футболните фенове в четвъртък.

Във вторник на пресконференция Калин Стоянов каза, че всеки, който е упражнил насилие по време на протеста, ще понесе своята отговорност.

"Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие. Както върху мирни граждани, така и върху полицаи", каза Стоянов. Той добави, че иска обстоен анализ на всички форми на насилие и че са необходими мерки за превенция на подобни случаи в бъдеще.

И Денков, и Стоянов поздравиха служителите на МВР, които са се държали професионално по време на протестите.

По-рано през деня директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Любомир Николов съобщи, че трима полицаи са отстранени от длъжност за превишаване на правомощията си по време на протеста в четвъртък. Срещу тях са образувани дисциплинарни производства.

Отстранените служители на МВР са командир на отделение и двама старши полицаи. Срещу други двама тече проверка, която трябва да определи степента им на виновност.

Николов каза, че назначената от него дисциплинарна проверка на действията на полицаите, участвали в охраната на протеста, е установила и други служители, "които евентуално ще понесат отговорност за действията си".

В петък, ден след протестите, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради полицейския произвол, но той отказа да я подаде. Решението му беше подкрепено от лидерите на ДПС и ГЕРБ.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ако Стоянов подаде своята оставка, това трябва да направи и премиерът Денков.

След телевизионно интервю на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков във вторник стана ясно, че при сформирането на правителството Стоянов е бил експертно предложение именно на ГЕРБ.

Протестът срещу БФС в четвъртък беше белязан от насилие между полицаи и протестиращи. Присъстващите футболни фенове замеряха полицаите с пиротехника и други предмети. Бяха запалени няколко кофи за боклук и един полицейски автобус. След протеста се появиха видеа, които показват разкървавени хора и бой на полицаи дори над случайни граждани.

В неделя вътрешният министър съобщи, че петима полицаи са признали, че може да са превишили правомощията си на протеста.

Как София пламна заради футбола
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG