Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столичната община отхвърли обвинението на МВР, че не го е уведомила в срок за протеста


Кметът на София Васил Терзиев
Кметът на София Васил Терзиев

Столична община е уведомила Министерството на вътрешните работи (МВР) и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) в законовия срок за протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС), съобщиха от общината за БТА в четвъртък.

Новината идва, след като ден по-рано вътрешният министър Калин Стоянов обвини Столичната община, че не е поискала становище от МВР, преди да съгласува протеста срещу БФС на 16 ноември.

Уведомлението за провеждане на протест към Столичната община постъпва на 14 ноември в края на деня. Още на следващата сутрин Общината уведомява всички ресорни органи за сигурност. Няма постъпили възражения или становища по реда на чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е единствения законен начин да бъде издадена заповед за прекратяване на протест, става ясно от съобщението.

В позиция във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев също отхвърли обвиненията. „Аз лично проведох разговор с директора на СДВР и бях в постоянен контакт през онази вечер“, казва той. Терзиев определи твърденията на Стоянов като "стандартен опит за манипулиране на обществото", който показва "дълбоко непознаване и пренебрегване на основни принципи, залегнали в Конституцията и законите".

Пред комисията в сряда Стоянов каза, че в деня преди протеста служителите на МВР са изпратили писмо до Терзиев, за да го уведомят, че предстои нерегламентиран протест. "В деня преди протеста той все още не беше съгласуван. На другия ден сутринта, в деня на протеста, ние разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета", каза той.

Според Стоянов това се е случило без да бъде поискано становище от МВР. Столичната община не е задължена да го направи, но по думите на министъра това е била практиката до онзи момент.

Обвинението, че Столичната община е отговорна за протеста, не е ново. Веднага след протеста в четвъртък представители на ГЕРБ обвиниха Терзиев за безредиците, макар че отговорността за охрана на обществения ред е изцяло в компетенциите на МВР.

По-рано "Продължаваме промяната-Демоктатична България" (ПП-ДБ) поиска оставката на Стоянов във връзка с размириците по време на протеста срещу БФС миналия четвъртък. ГЕРБ и ДПС застанаха зад министъра, а той отказа да подаде оставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG