Връзки за достъпност

Извънредни новини

Експертиза сочи, че починалият след преследване с полицията в Стара Загора се е задушил при ареста


Директорът на ОДМВР - Стара Загора Лазар Христов (вляво) и ръководителят на охранителната полиция в града Илиян Илиев по време на брифинга им в сряда.
Директорът на ОДМВР - Стара Загора Лазар Христов (вляво) и ръководителят на охранителната полиция в града Илиян Илиев по време на брифинга им в сряда.

Мъжът, починал след гонка с полицията в Стара Загора, се е задушил под тежестта на петима полицаи, докато са го арестували. Това показва съдебно-медицинската експертиза, изготвена в рамките на разследването, съобщи в четвъртък "Капитал".

Тази информация става факт ден след като ръководството на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в града отрече униформените да са отговорни за фаталния изход на случая.

Свободна Европа отправи писмено запитване до Окръжната прокуратура в Стара Загора по повод заключенията на експертизата, но до момента оттам не са отговорили.

Починалият Пламен Пенев беше преследван от 9 патрулни коли на местната полиция на 30 декември след подаден сигнал, че е заплашвал непълнолетни с нож. Според изнесената от МВР информация той е отказал да се подчини на разпорежданията на изпратения на мястото екип, след което е започнало и преследването.

Случаят стана публично известен едва след като близки на Пенев разказаха пред медиите, че имат съмнения, че той е бил убит при ареста му. Те казаха още, че той е страдал от психично заболяване, с което обясниха бягството му от полицията.

Първоначално беше разпространена информация, че той е починал по време на гонката. Кадри обаче показаха как полицаи го извеждат жив от автомобила му.

В сряда директорът на ОДМВР - Стара Загора Лазар Христов каза единствено, че след като подчинените му са сложили белезници на Пенев, той е получил конвулсии и е починал. От думите му не стана ясно у задържания да е бил открит нож.

Според заключенията на експертизата по случая, цитирана от "Капитал", мъжът е починал от механична асфикция (задушаване - бел.ред.), причинена от тежестта на притисналите го към земята общо петима полицаи.

Изданието уточнява, че становището на съдебните медици все още не е изпратено официално на прокуратурата, но разследващите вече са се запознали със съдържанието му. Тази информация засега не е потвърдена нито от прокуратурата, нито от МВР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG