Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС отрече Пеевски да познава напусналия шеф на кабинета на Калин Стоянов и да е бил свързан с Lafka


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски не познава Васил Кръстев, който наскоро напусна поста на началник на кабинета на вътрешния министър Калин Стоянов, “и няма никакво отношение към назначаването му където и да било”.

Това заяви пресцентърът на партията в отговор на въпроси на Свободна Европа, изпратени миналата седмица по повод публикация на “Капитал”, че в миналото Кръстев е работил в свързваната с Пеевски верига павилиони Lafka.

Кръстев подаде оставка като началник на кабинета на Стоянов няколко часа, след като въпросната статия беше публикувана. Впоследствие коментира пред Свободна Европа, че не познава Пеевски и никога не го е виждал на живо, но напуска поста, за да не провокира напрежение върху МВР.

По този повод пресцентърът на ДПС добавя, че Пеевски “не е имал и няма никакво отношение към веригата павилиони Lafka” с допълнението, че “информацията за притежаваните от него дружества е публична и може да бъде намерена в Търговския регистър”.

Както Свободна Европа е писала, депутатът от ДПС никога не е присъствал директно в собствеността на веригата. Към 2019 г., малко преди фалита си в началото на 2020 г., Lafka е притежавана от фирмите “Еф Ем Си Джи трейд” АД и “Благоевград БТ”.

Първото дружество е собственост на едноименна австрийска фирма с управител от Люксембург, а второто концентрира активи, свързани с Пеевски.

Информацията, че Кръстев е работил в Lafka стана факт скоро, след като съпредседателят на “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Кирил Петков, заяви, че Калин Стоянов е предложен за вътрешен министър от ГЕРБ, а не от ПП-ДБ.

Според неофициална информация на “Капитал” именно напусналият началник на кабинета на Стоянов е бил ангажиран с чистката на полицейски шефове в страната, предприета от министъра миналото лято. Кръстев отрече това пред Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG