Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на кабинета на Калин Стоянов в МВР подаде оставка след публикация, че e работил в свързваната с Пеевски Lafka


Шефът на кабинета на вътрешния министър Калин Стоянов - Васил Кръстев и министърът на вътрешните работи. Колаж.
Шефът на кабинета на вътрешния министър Калин Стоянов - Васил Кръстев и министърът на вътрешните работи. Колаж.

Началникът на кабинета на вътрешния министър Калин Стоянов - Васил Кръстев, подаде оставка в петък, съобщи самият той пред Свободна Европа. Той е взел това решение след публикация на “Капитал” по-рано през деня, която свързва назначаването му на поста с председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Кръстев отрече да познава Пеевски и дори да го е виждал на живо, декларирайки, че е готов да се подложи на полиграфско изследване, за да докаже, че не лъже. По думите му обаче е решил да подаде оставка, за да спести допълнително напрежение върху МВР.

Васил Кръстев беше назначен за началник на кабинет на Стоянов само седмица след избора на правителството на Николай Денков. Тогава той беше представен като човек с опит в средните ръководни нива в ГДБОП и ДАНС.

От професионалната му биография, качена в сайта на МВР, обаче липсва обстоятелството, че той е работил и в свързваната с Пеевски верига Lafka, която вече не съществува. Според информация на “Капитал” Кръстев е работил там като мениджър по сигурността.

Той потвърди това пред Свободна Европа, допълвайки, че именно това е професионалната му експертиза и е заемал същата длъжност и на други места, сред които Държавната комисия по сигурността на информацията, Държавния фонд "Земеделие" и други.

Кръстев каза още, че никога не е криел миналото си като служител на Lafka, защото то е "лесно проверимо". По думите му той е започнал работа там, след като се е явил на интервю и не се срамува от това. Отрече обаче Пеевски да има нещо общо с последващото му професионално развитие.

Свободна Европа изпрати писмени въпроси по темата до служебния мейл на Пеевски в парламента, както и до пресцентъра на ДПС, но все още не сме получили отговори.

Преди фалита на Lafka в началото на 2020 г., собствеността във веригата беше разделена на равни дялове между две фирми - “Еф Ем Си Джи трейд” АД и “Благоевград БТ”. Първото дружество е собственост на едноименна австрийска фирма с управител от Люксембург, а второто концентрираше множество активи, свързани с Пеевски.

Информацията за връзка на депутата от ДПС с високопоставен представител на МВР идва на фона на неопроверганото твърдение на съпредседателя на “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Кирил Петков, че Калин Стоянов е предложен за вътрешен министър от ГЕРБ, а не от ПП-ДБ.

Петков каза това през миналата седмица, след като премиерът Николай Денков поиска Стоянов да осъди полицейското насилие по време на протеста срещу БФС на 16 ноември в София. Министър-председателят дори заплаши с оставката на правителството, но в крайна сметка Стоянов заяви, че "не приема" полицейското насилие и до разпускането на кабинета така и не се стигна.

Твърдението на Петков стана факт по време на негово участие в Нова телевизия, в рамките на което той влезе в публичен спор с министър Стоянов по телефона. Вътрешният министър твърдеше, че Петков е опитвал да му упражни натиск за назначения в МВР, а Петков отвърна, че се е интересувал единствено защо Стоянов прави чистка на полицейски началници в страната. Голяма част от ръководителите на областните дирекции на МВР бяха сменени през лятото.

Към този сюжет сега източници на “Капитал” добавят неофициалната информация, че именно Васил Кръстев и уволненият от Денков заради полицейското насилие на протеста срещу БФС зам.-министър Стоян Темелакиев са ръководили въпросната чистка.

Изданието цитира и бившите шефове на полицията в Бургас и Пловдив - Калоян Калоянов и Васил Костадинов, които твърдят, че истинските причини за махането им от постовете са изцяло политически. И двамата бяха от екипа на бившия вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ, Бойко Рашков, който публично атакува ГЕРБ и ДПС.

Кръстев обаче категорично отрече пред Свободна Европа да се е занимавал с кадруване в МВР, докато е бил началник на кабинета на министъра. Добави и, че обмисля да заведе дело, защото намира, че това твърдение очерня името му и професионалното му минало.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG