Връзки за достъпност

Извънредни новини

Калин Стоянов поиска оставките на полицейски шефове в Стара Загора след задушения мъж


Вътрешният министър Калин Стоянов
Вътрешният министър Калин Стоянов

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска в петък освобождаването на двама висши ръководни служители от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Стара Загора.

Това стана след случая, в който 58-годишният Пламен Пенев почина при арест на 30 декември. Пенев беше преследван от 9 патрулни коли на местната полиция след подаден сигнал, че е заплашвал непълнолетни с нож.

По-рано ръководството на ОДМВР отрече полицаите да са отговорни за фаталния изход на случая, но в четвъртък "Капитал" съобщи за съдебна експертиза, според която Пенев се е задушил под тежестта на петима полицаи, докато са го арестували. По-рано в петък ОДМВР съобщи, че двама полицаи са временно отстранени от длъжност във връзка със случая.

След извънредно съвещание на директорите на главните и областните дирекции на МВР в страната Стоянов поиска оставките на заместник-директора на ОДМВР, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция, както и на началника на охранителна полиция.

"Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение", каза Стоянов. Той разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава, както и засилване на дейността на Института по психология с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации.

Ръководството на МВР предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери, съобщава още МВР.

Първоначално беше съобщено, че Пенев е починал по време на гонката с патрулките, но кадри показаха как полицаи го извеждат жив от автомобила му.

Експертизата, цитирана от "Капитал", показва, че мъжът е починал от механична асфикция (задушаване - бел.ред.), причинена от тежестта на притисналите го към земята общо петима полицаи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG