Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама полицаи са временно отстранени след случая с починалия при преследване в Стара Загора


Police Bulgaria ambulance
Police Bulgaria ambulance

Двама полицаи са временно отстранени от длъжност, съобщиха в петък от Областната дирекция на вътрешните работи (ОДМВР) в Стара Загора.

Новината идва след случая, в който 58-годишният Пламен Пенев почина при арест на 30 декември. Пенев беше преследван от 9 патрулни коли на местната полиция след подаден сигнал, че е заплашвал непълнолетни с нож.

По-рано ръководството на ОДМВР отрече полицаите да са отговорни за фаталния изход на случая, но в четвъртък "Капитал" съобщи за съдебна експертиза, според която Пенев се е задушил под тежестта на петима полицаи, докато са го арестували.

В петък от ОДМВР казаха, че във връзка със случая са разпоредени две проверки и на база на установени данни за тежки нарушения на служебната дисциплина са образувани дисциплинарни производства спрямо двама служители. Младшите инспектори от Първо и Второ районно управление (РУ) в Стара Загора ще бъдат временно отстранени от длъжност до приключване на проверките.

На брифинг в Стара Загора днес директорът на областната дирекция старши комисар Лазар Христов каза, че към момента няма категорични данни, че смъртта на лицето е настъпила вследствие от действия на служители на МВР, и призова да се изчакат обективните резултати от проверките.

Според МВР Пенев е отказал да се подчини на разпорежданията униформените, след което е започнало преследването. Случаят стана публично известен едва след като близки на Пенев разказаха пред медиите, че имат съмнения, че той е бил убит при ареста. Те казаха още, че той е страдал от психично заболяване, с което обясниха бягството му от полицията.

Първоначално беше разпространена информация, че той е починал по време на гонката, но кадри показаха как полицаи го извеждат жив от автомобила му. В сряда Лазар Христов каза единствено, че след като полицаите са сложили белезници на Пенев, той е получил конвулсии и е починал.

Експертизата, цитирана от "Капитал", показва, че мъжът е починал от механична асфикция (задушаване - бел.ред.), причинена от тежестта на притисналите го към земята общо петима полицаи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG