Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Първата реакция е да се покрие". Три системни проблема в МВР, които водят до насилие и смърт


Колаж с вътрешния министър Калин Стоянов на фона на мястото в Стара Загора, на което на 30 декември 2023 г. загина при ареста си Пламен Пенев.
Колаж с вътрешния министър Калин Стоянов на фона на мястото в Стара Загора, на което на 30 декември 2023 г. загина при ареста си Пламен Пенев.

Мъж загива при арест. МВР първоначално крие случая, после отрича да има вина за смъртта на арестанта. Започва разследване, а вътрешният министър иска оставки. Това се случи в Стара Загора, но съвсем не е прецедент. В МВР отдавна има системни проблеми, които водят до такива случаи. Кои са те?

Девет патрулки преследват автомобил в оживен град. Накрая една от полицейските коли умишлено предизвиква катастрофа, при която преследваното возило едва не се обръща по таван в насрещното платно. Следват неуспешни опити на група полицаи да разбият стъклата на спряната кола с ръце и крака. Накрая тя е отворена, а петима униформени затискат с цялата си тежест преследвания шофьор на земята. Той умира.

Така започва историята около смъртта на 58-годишния бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев в Стара Загора, която за пореден път провокира критики към МВР.

МВР първо скри случая, после отрече да има вина за него, определяйки го като "нелеп инцидент", за да признае накрая вътрешният министър, че все пак проблем има и да поиска оставките на двама местни полицейски началници.

Само в последните две години това е третият път, в който човек намира смъртта си след полицейско преследване. В първите два жертвите бяха полицаи. Журналистически разследвания разкриха случаи на стрелба и насилие срещу бежанци по границата. Съвсем наскоро пък униформен застреля в гръб 18-годишен, заподозрян за грабеж.

И всеки път наблюдатели, юристи и представители на МВР обсъждат едни и същи въпроси:

  • липсата на адекватна подготовка на полицаите;
  • сбърканата публична комуникация на МВР;
  • тенденциозното и неефективно разследване.

Това са и трите системни проблема, които веднага се открояват в смъртния случай в Стара Загора, смята известният правозащитен адвокат Михаил Екимджиев.

Дори от най-големия полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), потвърждават, че министерството има хроничен проблем с недостатъчната подготовка на униформените. И за пореден път споменават нуждата от реформа.

Какво знаем досега

За смъртта на Пламен Пенев се разбра официално на 31 декември. Тогава Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Стара Загора съобщи, че ден по-рано мъж при полицейско преследване "реализира пътно-транспортно произшествие (ПТП) със служебен автомобил на МВР и почива".

Подробности липсват, но внушението е, че мъжът е починал вследствие на катастрофата. МВР не прави уточнение, с което да разясни ситуацията.

Причината за преследването му е, че срещу него е подаден сигнал, че заплашва с нож непълнолетни, а той бяга от дошлите на място полицаи, които искат да го проверят.

Централното място в Стара Загора, на което 58-годишният Пламен Пенев загина на 30 декември, след като беше преследван от полицията и арестуван от петима униформени, притиснали го с цялата си тежест към земята.
Централното място в Стара Загора, на което 58-годишният Пламен Пенев загина на 30 декември, след като беше преследван от полицията и арестуван от петима униформени, притиснали го с цялата си тежест към земята.

На 1 януари националните телевизии излъчват любителски кадри, заснети от очевидци, на които се вижда, че Пенев всъщност е изваден жив от колата си и след това е притиснат от група полицаи към земята, за да бъде арестуван.

Междувременно една от дъщерите на починалия дава серия интервюта, в които твърди, че баща им е убит от полицаите при ареста.

На 3 януари тази теза е отхвърлена от директора на полицията в Стара Загора Лазар Христов. Неговото обяснение е, че полицаите не са проявили агресия, а просто са сложили белезници на ръцете на Пенев, след което той е получил конвулсии и е умрял.

Версията на Христов обаче е опровергана от трима съдебни медици в Пловдив, ангажирани с първоначалната експертиза по случая. Тяхното заключение е, че Пенев е бил задушен от тежестта на притисналите го към земята петима полицаи при ареста.

Това беше съобщено първо от "Капитал" и "Сега" на 4 януари. МВР и прокуратурата нито потвърдиха, нито отрекоха.

В същото време регионалният сайт "За истината" разкри, че един от участвалите във фаталния арест полицаи е зет на Илиян Илев, началник на "Охранителна полиция" в Стара Загора, на когото е възложена една от двете вътрешни проверки по случая.

Така се стигна и до първата реакция на вътрешния министър Калин Стоянов, който на 5 януари поиска оставките на Илиев и един от заместниците на Христов. И каза, че трябва "да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение".

По случая се води разследване в Националната следствена служба, а двама полицаи от Стара Загора са временно отстранени.

1. Полицейската подготовка

Проблемът с недостатъчната професионална подготовка на полицаите за пореден път беше повдигнат покрай случая в Стара Загора.

"Подготовката на полицаите съществува единствено при постъпване в МВР. Тогава има един няколкомесечен курс, който се провежда в Пазарджик... И оттам нататък нещата се губят", коментира пред БНТ адвокатът на близките на загиналия Пенев и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов.

Той обърна, че на кадрите от случая в Стара Загора се виждат "едни не особено адекватни действия". "Не може 10 души да се съберат около един автомобил, единият скача като Джеки Чан и се опитва с крак да разбие стъклото, какво е това?"

Това са сериозни проблеми в МВР, те са трайни
Илия Кузманов

"Да, наистина, първоначалната подготовка не се надгражда впоследствие. Това са сериозни проблеми в МВР, те са трайни", призна Илия Кузманов от полицейския синдикат.

Той обаче отхвърли упреците за начина, по който е проведено преследването на колата на Пенев и посочи като основен проблем в ситуацията решението на загиналия да бяга от полицаите.

"Искрено се надявам този, аз го наричам нормативен нихилизъм - да не се изпълняват разпореждания на полицията, да спре, защото всеки път, когато това се случи, оставяме нещата на случайността, защото при една гонка винаги има елемент на случайност", каза Кузманов пред БНТ.

Кадър от ареста на Пламен Пенев, на който се виждат скупчените върху него полицаи със светлоотразителни жилетки.
Кадър от ареста на Пламен Пенев, на който се виждат скупчените върху него полицаи със светлоотразителни жилетки.

Според Михаил Екимджиев проблемът с подготовката на полицаите в случая е очевиден, тъй като по думите му с действията си по спирането на Пенев те са създали риск за собствения си живот, за неговия, както и за този на случайни минувачи.

"Нямаме нужда от мъртви герои, ние имаме нужда от живи професионално действащи полицаи. Това не е професионално издържан начин за спиране на автомобил - да изложиш на риск и полицаи, и преследван, и случайни граждани", коментира адвокатът пред Свободна Европа.

Той намира проблем и с физическата подготовка на униформените, обръщайки внимание, че за заключването му с белезници са били необходими цели петима души.

"Вероятно този бивш шампион по борба, въпреки своите 58 години, е силен и здрав мъж, но добре обучени двама-трима полицаи биха могли да приложат техники за поставяне на белезници, вместо петима души да го затискат като барикада с телата си."

2. Криворазбраната колегиалност

Като втори системен проблем, проявил се и в Стара Загора, Екимджиев посочи "тази криворазбрана солидарност на всяка цена да бъдат прикрити колегите, без оглед на това, че те очевидно извършват престъпление, без оглед на това, че прикриването практически ги стимулира да действат като бандити".

От времето на социализма има някакъв институционален рефлекс - първата реакция е да се покрие, да се отрече, въпреки очевидността на фактите
Михаил Екимджиев

"От времето на социализма има някакъв институционален рефлекс - първата реакция е да се покрие, да се отрече, въпреки очевидността на фактите. Въпреки че се знае, че това нещо се случва в центъра на голям град, че има много камери, че има много случайни очевидци, които са го заснели", добави правозащитникът.

По думите му тази сбъркана публична комуникация на МВР допълнително руши общественото доверие в полицията, а оттам и в държавата.

Кузманов от полицейския синдикат обаче не е съгласен. Според него критиките към действията на полицаите преди да е проведено разследване, само насърчават хората да не спазват полицейски разпореждания.

"Тръгването срещу полицията преди да е завършил процесът на разследване, е изключително неправилно за мене. Това насажда този нихилизъм, вследствие на който за последните 5 години имаме над 1500 колеги с травми. [...] Включително имаме и 10 загинали", коментира синдикалистът.

3. Тенденциозното разследване

Екимджиев обаче припомни, че в годините назад България е осъждана десетки пъти от Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) заради тенденциозно и неефективно проведени разследвания на полицейско насилие.

По думите му такива случаи обикновено се възлагат за вътрешна проверка от полицаи в същото управление, в което работят и заподозрените.

"След това прокуратурата, толерирайки полицейското насилие, не прави опити за разпити на външни свидетели, а кредитира показанията само на други полицаи. Така се получава един порочен кръг на самосбъдващото се пророчество. Полицията отрича да има престъпление, а разследването се води тенденциозно, така че да потвърди тази позиция."

По повод разследването на случая в Стара Загора Екимджиев все пак изрази надежда, че то ще бъде проведено адекватно, тъй като още в началото то беше прехвърлено на националното следствие, а не беше оставено в местната окръжна прокуратура.

Смъртта на Пламен Пенев по време на ареста му идва на фона на ескалиралото миналия месец обществено напрежение спрямо действията на МВР по време на протеста на футболни привърженици срещу Българския футболен съюз (БФС).

Демонстрацията на 16 ноември прерасна в безредици, десетки пострадаха и бяха арестувани, а премиерът Николай Денков публично осъди полицейското насилие, заплашвайки да подаде оставка, ако вътрешният министър не направи същото.

В крайна сметка в МВР започнаха няколко дисциплинарни производства срещу служители, а парламентът създаде временна анкетна комисия, която да анализира данните за полицейски произвол.

Как София пламна заради футбола
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00
  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG