Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ иска ротация с пълен мандат. Приоритет за ПП-ДБ са промени в регулаторите и службите


Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в пленарната зала, 11 януари 2024 г.
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в пленарната зала, 11 януари 2024 г.

В началото на новата пленарна сесия ГЕРБ поиска ротация на премиера Николай Денков с външния министър Мария Габриел при пълен мандат на кабинета. Приоритет за "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) са промените в регулаторите и службите за сигурност. ДПС декларира, че ще продължи да подкрепя управляващите. Опозицията от БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" пък критикува всички отчетени успехи.

Това става на фона на предстоящи около 80 назначения в регулатори и други държавни органи, които стоят в непълен състав или мандатите им изтичат сега. Първо по ред е попълването на две места в Конституционния съд (КС) от квотата на парламента.

Първото парламентарно заседание за 2024 г. започна с декларации от всички групи. Приоритетни за ГЕРБ остават работата по Плана за възстановяване и устойчивост, както и усилията за пълноправно членство на България в Шенген и еврозоната.

"Тази амбициозна задача минава през ротацията", каза Теменужка Петкова от ГЕРБ.

През март премиерът Николай Денков (ПП-ДБ) и вицепремиерът Мария Габриел (ГЕРБ) се очаква да сменят местата си като част от предварителното споразумение на двете формации за общо управление.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков посочи като приоритетни задачи за коалицията промени в регулаторите и службите за сигурност. По думите му в момента те не работят прозрачно и ефективно.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, 11 януари 2024 г.
Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, 11 януари 2024 г.

"Моята мечта е никой държавен служител да не третира парите на гражданите като негови, а ако го направи, да има огромен риск за подобно поведение", каза Петков.

Йордан Цонев от ДПС каза, че партията му "потвърждава своя ангажимент към хората, бизнеса и общините и през тази година".

Той добави, че движението "участва градивно" в съставянето на евроатлантическо мнозинство, а негов ангажимент през 2024 г. ще е пълноправно членство в Шенген и в еврозоната.

Тошко Йорданов от ИТН нарече правителството "унизително, некомпетентно, неморално и вредно". Той критикува именно изброеното от управляващите като успех - гласуването на бюджета за 2024 г., частичното влизане в Шенген, еврозоната и промените в Конституцията.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, 11 януари 2024 г.
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, 11 януари 2024 г.

Председателката на БСП Корнелия Нинова посочи като приоритет на партията ѝ през тази година "разглобяване на сглобката в името на доброто на България".

"Управляващото мнозинство шест месеца ни занимава само с разпределение на порциите във властта, на намиране на постове, на скандали помежду си", каза тя.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов говори за поругаване на паметник на граф Николай Игнатиев във Варна. Партията му е и против демонтажа на Паметника на Съветската армия в София и в знак на протест срещу това в края на миналата година опита да блокира на няколко пъти заседания на парламента

През новия политически сезон депутатите трябва да попълнят състава на държавни органи, сред които Конституционният съд, Висшият съдебен съвет (ВСС), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Конституционните промени, обяснени в 90 секунди
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG