Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имена на министри няма да чуете". Засега Денков не знае за други промени в кабинета, освен Хинков


Премиерът Николай Денков даде брифинг в парламента
Премиерът Николай Денков даде брифинг в парламента

Засега единствено министърът на здравеопазването Христо Хинков със сигурност ще напусне правителството след ротацията на премиера Николай Денков с вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Това каза в петък Денков с уточнението, че всеки от сегашните министри би могъл да остане, но това тепърва ще се преценява.

Това е първият коментар по темата на министър-председателя, след като преди ден Хинков стана първият член на кабинета, който каза, че няма да остане в него след ротацията, защото има усещането, че "няма политическа подкрепа".

Ротацията на премиерите беше договорена от между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) при съставянето на кабинета миналия юни. Тя трябва да се случи 9 месеца по-късно - тоест през март. Очаква се новият премиер да направи смени в кабинета, тъй като от ГЕРБ не одобряват работата на някои министри.

На брифинг в парламента в петък обаче Денков каза, че министрите работят добре, макар че има някои забележки и че в част от ведомствата има забавяне. По думите му те работят в неприветлива среда - към всички има високи изисквания, докато са подложени на натиск и атакувани. Такъв бил и случаят с министър Хинков, който беше критикуван заради опита му да уволни директора на болница "Пирогов".

Денков съобщи, че разговорите с Габриел започват в петък, но първо ще се обсъжда принципите на ротацията, а не конкретни смени. Според него правилният подход е не да се сменя половината кабинет, а смени да се правят, "само където има сериозна необходимост".

"От сега казвам, че в следващите дни от мен за имена на министри няма да чуете нищо, когато видим какви са възможностите за подкрепа на политическите сили, едва тогава ще обсъждаме имена", каза още Денков.

Премиерът коментира, че е несериозно грешка на чиновник да бъде основание за смяна на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Тя беше поискана от опозицията заради пропуска да бъдат изпратени покани на всички депутати за водосвета на бойните знамена на Богоявление, на което организатор е Министерството на отбраната. Чиновничката, която е допуснала това, подаде оставка.

На въпрос с чий мандат трябва да бъде следващото правителство, Денков отговори, че този въпросът е технически. И добави, че няма нищо против това да стане с първия мандат на ГЕРБ, но все пак ще се съобрази с решението на парламентарната си група - ПП-ДБ. В четвъртък, при старта на новия политически сезон, от ГЕРБ казаха, че искат ротация с пълен мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG