Връзки за достъпност

Извънредни новини

Земеделците и кабинетът подписаха официално споразумение. Денков се извини за "терористи"


Представители на протестиращите земеделски производители подписаха споразумение с премиера Николай Денков, което сложи край на протеста им.
Представители на протестиращите земеделски производители подписаха споразумение с премиера Николай Денков, което сложи край на протеста им.

Протестиращите земеделски производители и представители на кабинета подписаха споразумението, което официално сложи край на протеста им.

Протестите на земеделците започнаха на 18 септември и бяха предизвикани от решението на парламента да отмени забраната за внос на определени продукти от Украйна.

След два дни на протести, във вторник вечерта, беше договорено споразумение с представители на кабинета. Премиерът Николай Денков съобщи, че всичко, включено в документа, отговаря както на исканията на протестиращите, така и на приоритетите на правителството.

По време на брифинга в Министерския съвет (МС) Денков се извини на заетите в аграрния сектор, че ги е нарекъл "терористи".

"Репликата не беше насочена към вас, а към хората, които отказаха да дойдат на отправената от мен покана", каза той.

В неделя вечерта, ден преди първия протест, Денков каза, че не преговаря с терористи. Впоследствие той изрази готовност да се извини за думите си, но не на всички.

Според постигнатото споразумение с кабинета в България няма да бъде внасян слънчоглед от Украйна, докато не бъдат изчерпани вече наличните в страната количества.

Освен това се водят преговори с Европейската комисия (ЕК) за забраната за внос на селскостопански култури от Украйна, надвишаващи 10% от обема на производството в България.

Постигнато е споразумение и по останалите искания на земеделците. Така например до 6 октомври те ще получат 150 млн. лв. субсидии заради негативното влияние на войната в Украйна. Държавата отпуска от бюджета и 63 млн. лева на Държавен фонд "Земеделие" за 2023 г.

В сряда председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов каза пред БНР, че протестиращите изчакват в Долни Богров подписването на споразумение, което да включва договореното с премиера във вторник.

По-късно стана ясно, че животновъдите и зеленчукопроизводителите смятат, че се защитават само производителите на слънчоглед. Оранжерийните производители пък изпратиха декларация, с която подкрепиха вноса от Украйна и се обявиха против протестите.

В крайна сметка обаче предложението на премиера беше прието от всички, а с това се сложи и край на протеста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG