Връзки за достъпност

Извънредни новини

България се отказа от забраната за внос на украинско зърно. Зеленски благодари


Mинистърът на земеделието Кирил Вътев
Mинистърът на земеделието Кирил Вътев

Парламентът прие в четвъртък забраната за внос на определени продукти от Украйна да отпадне след 15 септември.

По-рано през седмицата предложението беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС и беше подкрепено от Комисията по икономическата политика и иновации в Народното събрание. В сряда премиерът Николай Денков съобщи, че правителството подкрепя тази идея.

Решението на Народното събрание в четвъртък беше взето със 124 гласа „за“, 69 „против“ и осем „въздържал се“. Малко след това украинският президент Володимир Зеленски благодари на България за подкрепата в публикация в Х, преди позната като Туитър.

Украинският министър-председател Денис Шмигал също изрази благодарност в социалната мрежа.

В сряда министърът на земеделието Кирил Вътев каза, че идеята за отпадане на забраната не е била обсъждана с него и предупреди за "тежки протести". Ден по-късно по време на обсъжданията в парламента в четвъртък той каза, че е променил решението си и подкрепя отпадането на забраната.

По негови думи темата за вноса на храни от Украйна се дискутира от дълго време не само в страната, а и на всички срещи на министрите на земеделието в ЕС, както и отделно между петте държави, които заедно въведоха такава забрана - България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия.

"Притесненията на петорката във всички срещи доведоха до това да се иска продължаване на тази забрана. Аз я подкрепях на четири срещи, но на последния Министерски съвет бяха изнесени макроикономически показатели, които показват, че не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната, защото има възможност да бъдат набелязани мерки за подкрепа на нашите земеделски производители там, където възникнат проблеми", каза той.

Вътев добави, че в събота ще се проведе среща със зърнопроизводителите, като се очаква те да представят своите притеснения и въпроси в четвъртък, за да получат коректни отговори и да бъде набелязана програма за действия.

България въведе временна забрана за внос на зърно, мляко, месо и други храни с произход Украйна през април, когато на власт беше служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев.

През май ЕС разреши на България и другите четири страни да забранят вътрешните продажби на украински зърнени продукти до 5 юни, а по-късно срокът беше удължен до 15 септември. Все пак се разрешаваше транзитното преминаване през тях за последващ износ.

Забраната дойде след протести на български земеделци, според които вносът на украинско зърно подбива цените на местното производство и то залежава. Според икономисти, с които разговаря Свободна Европа тогава, вносът няма негативен ефект върху българския пазар, тъй като цените се влияят от международните борси. Местните производителите на олио също така се обявяват против забраната.

Обяснено. Какъв е проблемът със зърното от Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG