Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нямаме намерение да разваляме това правителство". Премиерът Денков даде интервю за Би Би Си


Премиерът Николай Денков на заседание на Министерски съвет
Премиерът Николай Денков на заседание на Министерски съвет

България е намалила зависимостта си от Русия, усилено модернизира армията, a кабинетът няма да се разпадне "през следващите месеци, дори години". Това каза премиерът Николай Денков в интервю за предаването HardTalk на Би Би Си.

Това се случи в навечерието на предстоящата ротация в правителството, около която има напрежение между между управляващите партньори ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България". Те водят спор кой да е външен министър след ротацията в началото на март. ПП-ДБ искат това да бъде премиерът Денков, който директно да се размени с вицепремиера Мария Габриел, а ГЕРБ искат самата тя или друг представител на партията да заеме поста.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори заплаши, че ротацията "няма да се случи на всяка цена".

Русия, Радев и "Лукойл"

Интервюто, водено от Стивън Сакър беше излъчено във вторник сутринта. Основна тема беше дали Европа е научила уроци от продължаващата близо две години война на Русия в Украйна.

"Мисля, че има много големи промени както в Европа, така и в България. Нека ви дам само един пример. В България за тези две години напълно намалихме зависимостта от руски петрол. Намалихме зависимостта от руски газ", каза Денков.

Той отбеляза, че освен това страната е увеличила бюджета си за отбрана на над 2%, макар да призна, че "ще отнеме известно време, за да стигнем там, където искаме да бъдем".

Водещият обаче каза, че много хора в България симпатизират на Русия, дори президентът Румен Радев. Денков отвърна, че руската инвазия в Украйна доста е променила отношението на българите, защото са започнали да разбират, че България също може да стане жертва на агресия.

"Тази промяна, разбира се, ще отнеме повече време, за да стане толкова стабилна, колкото в западните страни, защото има исторически причини за това", добави той.

Сакър настоя, че Радев се е противопоставя на въоръжаването на Украйна и "многократно изразява симпатии към Владимир Путин", а преди време Денков дори е казал в отговор на въпрос, че не може да обясни позицията му. Водещият попита дали това не е нефункционално, предвид, че единият е премиер, другият президент.

"Не, няма нефункционалност, защото България е парламентарна република. Проблемът е, че почти 2 години нямаше стабилно редовно правителство. Президентът назначи временни кабинети, зае тези позиции и това обърка хората", отвърна Денков.

В отговор на въпрос как ще коментира, че има "значителни количества руски суров петрол" в България, а рафинирането му е "бизнес за милиони", премиерът отговори, че рафинерията принадлежи на "Лукойл Нефтохим" и отбеляза, че "от 1 март този руски суров петрол е забранен за внос в България".

"И оттогава не внасяме руски газ за потребление в българските домакинства. Имаме тръбопровод, но той е транзитен, минава от Турция към други страни като Унгария, Сърбия, Австрия, Северна Македония. Имаме договор, който трябва да спазваме", каза още Денков и допълни, че "по този начин ние пресичаме тази зависимост", докато преди това "бяхме на 100% зависими от руския газ".

Журналистът каза още, че докато беше премиер, Кирил Петков е гостувал в HardTalk и е обещал да изчисти българските разузнавателни служби от руско влияние и попита дали Москва продължава с опитите да проникне. Денков припомни, че по време на кабинета "Петков" бяха изгонени 70 руски дипломати - най-големият брой, след това имаше още няколко, а миналата година страната трябваше да напуснат и свещениците от Руската църква в София.

"Така че все още има опити от страна на Русия да ни влияе и това е битка, която ще продължи", каза Денков.

Тръмп и НАТО

Денков отговори и на въпрос за изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че ако пак бъде избран, няма да защити страните от НАТО, които не покриват изискването да заделят 2% от БВП за отбраната си.

"Ние работим много усилено през последните няколко години за модернизиране на нашата армия, включително със самолети F-16, които са поръчани от САЩ, защото имаме нужда от противовъздушна отбрана", каза той и допълни, че също така са поръчани бронирани машини от САЩ.

По повод процента от БВП за отбрана премиерът отбеляза: "Миналата година имахме почти 1,9%. За тази година вече имаме 2%. За следващата година имаме над 2%. И това не са само пари. Това са инвестиции, които вече са планирани, които са поръчани".

Демокрацията и ротацията

Водещият попита и за състоянието на "слабата" демокрация в България, корупцията и институционалните проблеми.

"Не бих се съгласил напълно с това. Има известна истина, но не много дълбока. В действителност фактът, че проведохме избори и след тези избори имаме правителство с голямо мнозинство, показва, че тук демокрацията е жива", опонира му Денков. - "И мога да ви уверя, че нямаме намерение да разваляме това правителство в следващите месеци или дори години. Обсъждахме как ще имаме и пълен мандат".

Запитан дали ако ГЕРБ откаже той да стане външен министър, управляващото мнозинство може да се разпадне, Денков каза:

"Не мисля така. Мисля, че имаше някаква драма, която някои други участници създадоха в това политическо шоу, защото проведох доста конструктивни разговори с моя вицепремиер, която след месец трябва да стане министър-председател", отговори Денков.

Той отбеляза, че правителството промени Конституцията и съдебната система, "благодарение на това мнозинство" и това показва, че "има стабилна почва това правителство да продължи и в бъдеще".

Еврозоната и Шенген

По повод разделението в българското общество за влизането на България в Еврозоната и Шенгенското пространство, което води до проблем с ЕС, премиерът коментира:

"Не, не мисля, че имаме проблем с Брюксел. Да, в обществото има разделение, както има разделение в много други общества. И аз не знам за държава, която да няма проблеми с пропагандата, конспиративните теории, така че България не е изключение".

Той вероятно имаше предвид твърденията на опозицията, че в България ще влязат много бежанци, за което управляващите се били съгласили в замяна на влизане в Шенген. Кабинетът категорично отрече това.

Според Денков "се справяме доста добре по отношение на еврото", единственият проблем е с инфлацията, която е сравнително висока, но една от най-ниските в Източна Европа.

"Така че нещата не изглеждат толкова мрачно, както излиза от медиите", обобщи българският премиер в края на интервюто, което е дал по видеовръзка от София.

Обяснено. Защо няма да дойдат "неограничен брой бежанци" след Шенген
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG