Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп би насърчил Путин да напада държави от НАТО, които не плащат за отбрана


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп би насърчил Русия "да направи каквото си поиска" срещу държави от НАТО, които не плащат за отбрана. Това каза самият той в събота, докато преразказваше свой стар диалог с лидер на страна от алианса.

Тръмп съобщи, че докато е бил президент е казал на президент на страна от НАТО, че е престъпно да не увеличава разходите за отбрана. По тази причина ако Русия нападне подобна страна, той не би я защитил.

Доналд Тръмп е най-вероятният кандидат за президент на Републиканската партия за изборите тази година. Той разказа тази стара история на предизборна среща в Конуей, в американския щат Южна Каролина.

Думите на Тръмп идват на фона на блокирането на помощта за Украйна, което извършват съпартийците му в Републиканската партия. Конгресът все още не е одобрил искането на Белия дом за отпускането на 61 млрд. долара. Законопроектът се разглежда и се придвижва в Сената, но в Камарата на представителите, където републиканците доминират, перспективите му не са ясни. В същото време повечето представители и на двете партии публично се обявяват за продължаване на подкрепата за Украйна.

На срещата в Конуей в събота Тръмп разказа за някогашния си диалог с натовски лидер по следния начин: "Президент на голяма страна се изправи и ме попита: "Добре, сър, ако ние не платим (повече пари за отбрана - бел. ред.) и Русия ни нападне, вие ще ни защитите ли?" Аз му отговорих: "Няма да платите? Вие престъпник ли сте? Не само няма да ви защитя, но и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си поиска по дяволите".

Белият дом нарече тези коментари ужасяващи. "Да насърчаваш инвазии на територията на нашите най-близки съюзници от страна на кървави режими е ужасяващо и необмислено - това застрашава националната сигурност на САЩ, световната стабилност и вътрешната ни икономика", заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс .

Договорът за НАТО гарантира взаимна защита на държавите членки, ако някоя от тях бъде нападната.

Докато Тръмп беше президент между 2017 и 2021 г., той многократно призоваваше съюзниците на САЩ в НАТО да отделят поне 2 % от БВП за отбрана, като твърдеше, че Съединените щати не трябва да плащат за тяхната сигурност. През последните години много държави от НАТО увеличиха разходите си за отбрана - не само заради призивите на Тръмп, но и заради опасенията от агресивната политика на Русия. Въпреки това повечето държави в алианса все още отделят по-малко от 2% от БВП за отбрана.

Напоследък все повече представители на държави от ЕС говорят за опасенията си, че след Украйна Русия може да нападне някоя европейска държава от НАТО. Европейските съюзници вече провеждат консултации за бъдещето, тъй като се опасяват, че ако Тръмп дойде на власт, САЩ може да възприемат изолационистка политика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG