Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп няма да получи президентски имунитет. Какво означава това за участието му в изборите


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

Апелативният съд на САЩ отхвърли искане на бившия президент Доналд Тръмп да получи имунитет срещу наказателни обвинения, пред които е изправен. За това съобщи Ройтерс във вторник. Това означава, че Тръмп ще може да бъде наказателно преследван, но процедурите, свързани с имунитета, отлагат делата му.

Новината идва на фона на поредица обвинения и дела, заведени срещу Тръмп. Те са свързани с неговата роля в безредиците след последните президентски избори през 2020 г. и в щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон през януари 2021 г. Смята се, че Тръмп целенасочено се е опитвал да осуети поражението си на изборите, които бяха спечелени от опонента му Джо Байдън.

Целта на обвиненията е Тръмп да не участва в предстоящите през ноември 2024 г. избори за президент. Засега той се очертава като фаворит за номинацията на Републиканската партия и основен опонент на Байдън.

С твърдението, че не може да бъде преследван, тъй като обвиненията срещу него са свързани с официалните му задължения като президент на САЩ, Тръмп се опита да получи широкообхватен имунитет. Тричленен състав на Апелативния съд отхвърли това искане.

„Не можем да приемем, че президентският пост поставя бившите му обитатели над закона завинаги“, гласи решението на съда.

Всеки имунитет, който би могъл да защити Тръмп от наказателни обвинения, докато е изпълнявал длъжността на президент, „вече не го пази от това преследване“, добавят съдиите.

Защо е обвинен Тръмп

След изборите, които загуби през 2020 г., Тръмп започна съдебни битки и мощна кампания, за да убеди привържениците си, че резултатите са били фалшифицирани в негов ущърб..

Делата не доведоха до промяна на резултатите, но кампанията беше успешна. В началото на януари 2021 г. стотици привърженици на Тръмп щурмуваха сградата на американския парламент след голямо протестно събитие във Вашингтон, на което се яви и Тръмп. Стигна се до масови безредици, материални щети и смъртта на няколко души.

Сега Тръмп е обвиняван заради участието си в тези събития, включително за оказване на натиск върху представители на законодателната и изпълнителната власт да подменят резултатите.

Какво следва, ако Тръмп няма имунитет

Президентът на САЩ се ползва с имунитет срещу много съдебни дела, докато изпълнява длъжността си.

Решението на Апелативния съд от вторник означава, че Тръмп не е предпазен от сегашните дела и обвинения, насочени срещу него. С това той се приближава с още една крачка към същинския съдебен процес.

Тръмп обаче може да обжалва отказа на съда да му даде имунитет. Той може да се обърне към окръжния съд на окръг Колумбия или директно към Върховния съд на САЩ.

Процесът вече е на пауза от декември насам, докато се чакаше произнасянето на Апелативния съд. Сега делото ще остане спряно най-рано до понеделник, за да може Тръмп да го обжалва пред Върховния съд, ако прецени.

Ако Върховният съд се заеме с делото, процесът може да се отложи с месеци.

Защо Тръмп иска отлагане

Това забавяне на делото работи в полза на бившия президент на САЩ. Ако никой не спре Тръмп да участва в изборите през есента и той успее да ги спечели, в ролята си на нов президент ще може сам да помилва себе си.

Друга възможност е да нареди на правосъдното министерство да прекрати делото срещу него и да оттегли обвиненията.

„В интерес на Тръмп е да отложи делото до изборите през ноември“, каза бившият федерален прокурор Неама Рахмани, цитиран от Би Би Си.

„Ако той спечели контрола над Белия дом, ще бъде действащ президент и няма да може да бъде преследван“.

Колкото повече се отлага процесът, толкова по-малко вероятно става Тръмп да бъде отстранен от президентската надпревара заради все по-близката дата на изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG