Връзки за достъпност

Извънредни новини

Последният опонент на Тръмп. Коя е Ники Хейли, която иска да е президент от републиканците


Ники Хейли
Ники Хейли

Тя води изгубена битка или поне това гласят всички проучвания. Доналд Тръмп открито ѝ се присмива и я обижда. Ники Хейли остана единствената му противничка за номинацията на републиканците. За разлика от него, тя е горещ поддръжник на помощта за Украйна и на лидерското място на САЩ в НАТО.

Тя е дете на имигранти от Индия. Сега се бори в една кампания, чиято основна тема е политиката към имигрантите.

Тя е за ограничаването на правото на жените на аборт, но иска да е първата жена, номинирана от Републиканската партия, която да стане и първата жена президент на САЩ.

Тя първо критикува Доналд Тръмп, а по-късно става негов посланик. Сега е последният му опонент за главната роля в изборите през ноември.

Става въпрос за бившата губернаторка на Южна Каролина и бивш посланик на САЩ в ООН Ники Хейли.

Макар че загуби с голяма разлика първите два тура от предварителните избори на републиканците в Айова и Ню Хемпшир, през уикенда Хейли каза, че изобщо не мисли сблъсъка ѝ с Тръмп за предрешен. Тя добави, че мисленето ѝ няма да се промени дори ако загуби в предстоящия сблъсък за щата, на който беше губернаторка.

„Трябва да покажа, че набирам инерция. Трябва да покажа, че съм по-силна в Южна Каролина, отколкото в Ню Хемпшир“, каза Хейли и уточни, че резултатът не е задължително да бъде победа.

Досега всички проучвания на национално и щатско ниво показват огромна преднина на Тръмп пред Хейли. Стигна се дотам, че една от водещите фигури в републиканската партия, която отговаря за избора на кандидати, Рона МакДаниел каза, че „не вижда път напред за Хейли“.

Въпреки това Хейли продължава да е фаворит на някой от големите спонсори на партията, а мнозина я смятат за далеч по-умерения вариант за кандидат, който има много по-предвидими и последователни позиции по отношение на вътрешната и външната политика.

Тръмп пък не загуби време и след като бившата му посланичка в ООН остана единствен конкурент, реши да я нападне и да заплаши всички, които я подкрепят.

Засега обаче противничката му запазва относително спокоен тон и се ограничи до това да нарече бившия президент "нестабилен".

Ето коя е Ники Хейли.

Дете на имигранти от Индия

През 1964 г. Ажит и Раж Рандхава започват стъпките си към американската мечта. Двамата първо емигрират в Канада, където Ажит е поканен да преподава в университет, а 5 години по-късно семейството се мести отново, този път заради преподавателска позиция в Южна Каролина, САЩ.

На американска земя Раж, която произхожда от заможно семейство, дори започва собствен бизнес, който става успешен през годните.

Третото им дете – Нимрата Ники Рандхава се ражда, когато семейството ѝ вече се е установило в Южна Каролина.

Една от последните атаки на Тръмп срещу Хейли беше свързана с името и произхода и дори постави под съмнение дали тя е американска гражданка и дали има право да се кандидатира за президетския пост. Асошиейтед прес сравни тази кампания със серията фалшиви новини и обвинения на Тръмп срещу Барак Обама от преди десетилетие.

Хейли завършва училище, а по-късно и университет в Южна Каролина, от който получава бакалавър по счетоводство и финанси.

Първо работи в компания, която се занимава със сметообработване, а след това влиза в семейния бизнес.

Първите ѝ действия, свързани с обществена работа, идват след като се омъжва за Уилиям Майкъл Хейли. Той пък е осиновено дете, а този факт Ники Хейли посочва като личен мотив за противопоставянето ѝ на по-големите права за аборт на жените.

Губернатор и посланик в ООН

До 2005 г. Хейли участва активно в публичния живот в Южна Каролина, като заема различни позиции в местната търговска камара, както и в различни бизнес организации.

През 2004 г. тя решава да се включи в кампанията за щатския парламент. В крайна сметка печели мястото, с което се превръща в първия човек с индийски произход, който заема публичен пост в Южна Каролина.

Крачката напред прави през 2009 г., когато обявява, че се кандидатира за губернатор на щата. Зад нея застават влиятелни тогава фигури в Републиканската партия като Мит Ромни. В крайна сметка тя печели поста в изборите през 2010, а през 2014 г. е преизбрана.

Като губернатор тя става известна с противопоставянето на някои политики, свързани с подобряването на правата на ЛГБТ общността в щата. По нейно време значително се втвърдява и политиката спрямо незаконните мигранти, но въпреки това тя заема доста по-умерени позиции в сравнение със съпартийците си по темата с легалните имигранти.

В мандата ѝ на губернатор различни медийни публикации я свързват с вицепрезидентската номинация, както за Ромни, така и за Тръмп.

Преди края на втория си мандат през 2017 г. обаче тя обаче е номинирана и впоследствие избрана за посланик на САЩ в ООН.

В ролята си на посланик Хейли защитава голяма част от политиките на Тръмп в международната политика като оттеглянето от Парижкото споразумение за климата, изтеглянето на САЩ от Съвета на ООН по правата на човека, оттеглянето на ядрената сделка с Иран и други.

Малко повече от година след като става посланик, Хейли изненадващо подава оставка, а впоследствие така и не приема друга роля в администрацията на Тръмп.

В борбата за президентска номинация

През февруари 2023 г. Хейли обяви кандидатурата си и веднага беше поставена сред фаворитите за номинация на републиканците.

Тя се радва на сериозна поддръжка от традиционни донори на републиканците, сред които е например влиятелният Чарлз Кох, чието семейство е едно от най-богатите в САЩ. Самият Тръмп заплаши, че всички донори на Хейли ще бъдат перманентно изключени от достъп до неговия лагер.

По какво обаче бившата губернаторка на Южна Каролина се различава от Тръмп?

Анализатори в САЩ коментират, че има някои прилики между двамата кандидати във вътрешната политиката. И двамата се обявяват за намаляването на данъците, най-вече за най-богатите американци, но също и за тези със средни доходи. И двамата са противници на правото на аборт, противопоставят се и на увеличаването на правата на ЛГБТ общността.

Голямата разлика по отношение на вътрешната политика идва от потенциалните крайни действия на Тръмп. Медии като Ню Йорк Таймс и Вашингтон пост писаха, че Тръмп е готов да проведе агресивна политика по депортация на нелегални имигранти, която включва дори изграждането на голям брой лагери.

Според медиите неговият екип подготвя и други промени, свързани с търговията и федералната администрация, както и опит за промяна на приемането на закони в Сената, които да бъдат наложени със специални заповеди на президента и с подкрепата на републиканците в Конгреса.

В това отношение Ники Хейли е значително по-умерена от своя опонент и не дава индикации, че ще използва правомощията си, за промяна на дългогодишни и устойчиви политика.

Украйна и НАТО – голямата разлика във външната политика

Във външната политика Хейли, както и Тръмп, стоят твърдо зад Израел и открояват като заплахи и противници Китай и Иран. За разлика от Тръмп обаче, Хейли защитава традиционните разбирания в Републиканската партия, които припознават Русия като основен противник и гледа на лидерското място на САЩ в НАТО като неприкосновено.

Хейли също така застава зад продължаването на военната помощ за Украйна в сблъсъка с Русия.

От друга страна Тръмп многократно се е противопоставял на продължаването на военната помощ и отдавна поставя под съмнение мястото на САЩ в Алианса и дори оттеглянето на Вашингтон от него. Той твърди, че ще може да спре войната в Украйна за 24 часа.

Следващият сблъсък между двамата е в началото на февруари за гласовете на делегатите от Невада и Вирджинските острови. Хейли обаче ще остане в играта поне до до края на февруари, а вероятно и до т.нар. супервторник на 5 март, когато се разиграват гласовете на близо половината от всички делегати, които трябва да изберат представителя на републиканците за президентския вот през ноември.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG