Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп спечели първичните избори в Ню Хемпшър. Хейли засега не се отказва


Кандидатът за президент на Републиканската партия и бивш президент на САЩ Тръмп организира na парти за наблюдение на първичните избори в Ню Хемпшир.
Кандидатът за президент на Републиканската партия и бивш президент на САЩ Тръмп организира na парти за наблюдение на първичните избори в Ню Хемпшир.

Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори на Републиканската партия в щата Ню Хемпшър, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че с тази победа Тръмп оглавява надпреварата за номинация на републиканците и че това прави реванша срещу президента Джо Байдън през ноември да изглежда все по-вероятен.

Новината идва седмица след като Тръмп спечели първичните избори в щата Айова. Първичните избори се провеждат за определянето на кандидати за президент от различните политически партии. До момента всички социологически изследвания показват, че фаворит за номинацията на републиканците е именно Тръмп.

При преброени 91 процента от бюлетините в Ню Хемпшир Тръмп получава 54,6 %, а опонентката му Ники Хейли - 43,1 %. Това означава, че Тръмп, засега, печели 11 делегати от щата Ню Хемпшър, които би трябвало да го подкрепят на партийната конференция на републиканците през лятото. Там ще се излъчи официално кандидатът на Републиканската партия за президент. Хейли получава пък подкрепата на 8 делегати от щата Ню Хемпшър.

Бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли е последният значим претендент за номинацията на Републиканска партия за президентските избори, след като губернаторът на щата Флорида Рон Десантис прекрати кандидат-президентската си кампания през уикенда и призова привържениците му да гласуват за Тръмп.

В речта си пред своите поддръжници Хейли засили критиките си към бившия президент, като постави под въпрос неговата умствена проницателност и представи себе си като кандидат на обединението, който ще доведе до смяна на поколенията.

"Тази надпревара далеч не е свършила. Остават още десетки щати", каза Хейли, докато някои от присъстващите повтаряха: "Не е свършила!"

Около половината от гласоподавателите републиканци на първичните избори в щата Ню Хемпшър са много или донякъде загрижени, че Тръмп е твърде краен, за да успее да спечели общите избори, сочи социологическо проучване на електората в щата на "АП Воуткаст", поръчано от Асошиейтед прес. Само около една трета от тях казват същото за Хейли.

САЩ ще изберат следващия си президент през ноември тази година. Номинация на Демократическата партия се очаква да бъде настоящият президент Джо Байдън, а Тръмп е фаворит на републиканците.

Тръмп спечели президентските избори в САЩ през 2016 г. и остана начело на страната до началото на 2021 г. През ноември 2020 г. той загуби от Байдън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG