Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демокрация или "бананова република". Защо съдът ще решава дали Тръмп да участва в избори


Бившият американски президент Доналд Тръмп по време на пресконференция преди заключителните пледоарии по гражданското дело за измама срещу него, Ню Йорк, 11 януари 2024 г.
Бившият американски президент Доналд Тръмп по време на пресконференция преди заключителните пледоарии по гражданското дело за измама срещу него, Ню Йорк, 11 януари 2024 г.

След като загуби изборите през 2020 г., а с тях и властта в САЩ, Доналд Тръмп се забърка в неща, които сега могат да го спрат да участва във вота през ноември. Това трябва да реши съдът. Но каквато и да е развръзката, ключовата му роля в избора на нов президент може да донесе неочаквани последици.

Накратко, САЩ живеят сега с една хипотеза: че съдът може да отстрани Доналд Тръмп от участие в изборите. Това ще се разбере през февруари. Но тази история е много по-дълга от въпроса дали един съд ще каже на Тръмп "да" или "не" по един единствен въпрос.

Макар че от три години не е на власт, Доналд Тръмп продължава да поставя американската политическа и правна система пред нови и нови изпитания. От месеци 45-ият президент на САЩ е заринат от обвинения и дела. Сред тях има едно, което може да се окаже решаващо не само за неговата съдба, но и изобщо за САЩ в следващите години.

Преди дни Върховният съд на страната обяви, че ще се произнесе по решение на Върховния съд в Колорадо. То беше забранило на Тръмп да участва в първичните избори в щата за кандидат-президент от Републиканската партия. Това се случи на фона на други подобни съдебни битки, с които се цели отстраняването му от участие.

Събитията идват в седмиците преди началото на първичния вот за кандидати за президент, както и 10 месеца преди изборите за Белия дом. Това става и на фона на множество проучвания, показали сериозно разделение в американското общество, което се задълбочава от години.

Основание за делата в Колорадо и други щати е участието на бившия президент в събитията след изборите за президент през 2020 г. и около щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон през януари 2021 г.

Върховният съд вече е намесен в дела, свързани със събитията, а се очаква да се произнесе и за възможността на Тръмп да бъде подведен под отговорност за действия по време на мандата му - т.е. на практика да тълкува докъде важи имунитетът на американския президент за определени негови действия.

Така решенията на най-високата американска съдебна инстанция могат да се окажат основополагащи не само президентския вот в САЩ през ноември, но и за функционирането на политическата и съдебната система.

Няма начин да решат делото, без това да накара половината страна да ги определи за партийни дейци
Майкъл Макконъл

„Това дело ще включи съдиите в изборната бюлетина. Няма начин да решат делото, без това да накара половината страна да ги определи за партийни дейци“, каза пред Вашингтон пост професорът по право от Станфорд Майкъл Макконъл.

Водещи републиканци и демократи вече се разделиха в прочита си за евентуалното решение. Според едните, ако Тръмп бъде изключен от участие, това ще означава, че САЩ вече е „бананова република“. Според другите, ако това не се случи, ще означава, че съдът е завладян.

Какви са причините, какво мисли всяка от страните и защо намесата на съда и неговите решения се определят като сериозен тест за американската демокрация?

Какво стана във Вашингтон след изборите през 2020 г.

Скандалите, критиките и съмненията около Доналд Тръмп съществуваха още преди той да влезе в Белия дом през 2016 г., но продължиха по време на целия му мандат. Всичко обаче остана на заден план след серията от действия, които той предприе около изборите, загубени от Джо Байдън през 2020 г.

Тогава, все още на власт, Тръмп започна съдебни битки и мощна кампания, насочена към привържениците си, за да ги убеди, че изборните резултати са били фалшифицирани в негов ущърб. Делата не доведоха до промяна в резултатите, но се оказа, че самият Тръмп е притискал членове на щатски управления да му помогнат за генериране на повече гласове и победа.

В началото на януари 2021 г. дойде и щурмът срещу сградата на Конгреса. Всичко започна като голямо протестно събитие в центъра на Вашингтон, на което се яви и Тръмп. Пред хилядите, които се бяха събрали, той отново каза, че изборите са били фалшифицирани. След края на речта му недоволството се отприщи. Привържениците му атакуваха сградата на американския парламент. Стигна се до масови безредици, материални щети и смъртта на няколко души.

Едва след тези събития и Тръмп призна загубата си и обеща мирното предаване на властта.

Именно участието му преди началото на безредиците даде повод на представители на Демократическата партия да започнат втора процедура по импийчмънт срещу Тръмп. Той стана единственият президент в историята с два импийчмънта в Камарата на представителите, но в крайна сметка беше оправдан в Сената, където за осъждането му трябваше да гласува мнозинство от 2/3.

Тези три събития – опитът на Тръмп да повлияе в броенето на резултатите от вота, участието му в щурма на Капитолия и оправдаването му в процеса по импийчмънт - са в центъра на делата, които медии и анализатори сега наричат „съдбоносни“.

14-ата поправка и бунтовете

Да се върнем на ключовото – с какви мотиви са делата, които целят да изключат Тръмп от изборите. Като причина за заличаване на Тръмп от бюлетините за първичните избори се използва текст, включен в 14-тата поправка на Конституцията на САЩ, приета през 1868 г.

Третият параграф на текста гласи, че човек, който е взел участие „във въс­тание или бунт“ или е оказал „помощ или подкрепа“ на хора, участвали в такива срещу институциите на САЩ, не може да се кандидатира за публична длъжност.

Анализатори, цитирани в американските медии, казват, че текстът е предвиден, за да изолира част от лидерите на Конфедерацията по време на Американската гражданска война от това да вземат участие във властта след края на боевете. Според тях обаче текстовете говорят общо и могат да бъдат прилагани към днешна дата.

Решението на Върховния съд в Колорадо е първият път в историята, когато този текст от конституцията се използва за отстраняването на кандидат за президент.

Името на Тръмп обаче ще остане на бюлетините за първичните избори, след като обжалването на решението от Колорадо беше прието за разглеждане от Върховния съд. Очаква се най-висшата съдебна инстанция да се произнесе в началото на февруари. Тогава част от бюлетините за първичните избори през март вече трябва да са изпратени например до военнослужещите в чужбина.

Решението обаче може да се използва като законов прецедент и така Тръмп да бъде отстранен от участие във всеки от американските щати.

Демократичен процес и „бананова република“

Развръзката - както по казусите, които вече са в ръцете на Върховния съд, така и по тези, които още се разглеждат от по-долни инстанции, предстои. Вече е ясно обаче, че която и страна да се окаже губеща, тя ще използва решението като аргумент за провъзгласяване на края на демократичния процес в страната.

От изключително значение за политическата стабилност на САЩ е съдът да даде окончателна резолюция по тези въпроси
Рик Хейсън

Експерти коментират, че е възможно Върховният съд да избегне категорично произнасяне по казуса, като се измъкне от отсъждане по основния въпрос с анализ на технически термини.

Но някои от тях смятат, че това би било още по-пагубно.

„От изключително значение за политическата стабилност на САЩ е съдът да даде окончателна резолюция по тези въпроси възможно най-скоро“, казва Рик Хейсън, преподавател по право в Калифорнийския университет, цитиран от АП.

Очаквано, мнозинството от представителите на Републиканската партия смятат, че отстраняването на Тръмп би било несправедливо.

„Да се използва юридически измъчена логика, за да се забрани на хората да гласуват за този, за когото искат да гласуват, е аргумент от съветски тип или от някоя бананова република“, каза председателят на Републиканската партия в Ню Хемпшир Крис Ейгър. И добави, че не е привърженик на Тръмп, но „целият този опит е лош за страната“.

Привърженици на Демократическата партия се опасяват, че силно консервативното мнозинство във Върховния съд, в чийто състав има трима души, предложени от Тръмп, ще заеме страната на бившия президент. Те правят аналогия и с решението на съда от изборите през 2000 г., което помогна на Джордж Буш Младши да победи Ал Гор.

Някои от тях дори поискаха един от членовете на съда – Кларънс Томас - да си направи отвод заради участие на съпругата му в организацията на събитието, предшествало щурма на Капитолия.

От кампанията на Тръмп коментираха, че случаят „разтегля правото отвъд всякакви граници“ и че не съществуват доказателства, които да накарат съда да отстрани Тръмп.

Конституционалисти, коментиращи пред различни медии, на свой ред се обединяват около заключението, че независимо какво реши съдът по юридически казус, политическите последствия, особено при отстраняване на Тръмп от изборите, могат да бъдат „твърде опасни“.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG