Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заговорът на президента. Какво следва по новото дело срещу Тръмп


Доналд Тръмп с бившия си адвокат и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулияни
Доналд Тръмп с бившия си адвокат и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулияни

Доналд Тръмп беше обвинен в сряда, че е опитал да осуети изхода от изборите за президент през 2020 г. По-конкретно: заговорничил е с 6 души за това да попречи на Конгреса да потвърди победата на Байдън. Кои са шестимата му съучастници? И ще повлияе ли новото дело на шансовете на Тръмп за нов мандат?

В сряда бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше обвинен в това, че е опитал да осуети изхода от изборите за президент на САЩ през 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън.

Основната част от обвинението срещу Тръмп е свързана с това, че е той е заговорничил с шестима души за това да попречи на Конгреса да потвърди победата на Байдън. Като цел на неговото действие се изтъква опит да се „подкопае основна функция на правителството на САЩ: процесът на събиране, преброяване и сертифициране на резултатите от президентските избори“.

Тръмп е обвинен, че умишлено е използвал невярна информация за измама по време на преброяването на гласовете като извинение за натиск върху служители в няколко щата, както и че е опитал да се повлияе на Майк Пенс за същото.

Това е третото обвинение за последните четири месеца към бившия американски президент. Въпреки това той продължава да е фаворит за спечелване на републиканската президентска номинация за изборите през 2024 г. Срещу него са заведени и други дела, по които той вече пледира "невинен".

Какво обаче следва по делото за заговор? И с кого се предполага, че е заговорничил Тръмп? Ето отговорите.

Какво направи Тръмп през 2020 г.?

Изборите, на които Джо Байдън беше избран за президент на САЩ, се състояха на 3 ноември 2020 г. В продължение на седмици обаче Тръмп отказваше да признае загубата си. До последно той твърдеше, че са допуснати измами и победата му е била "открадната".

Освен това представители на Републиканската партия и кампанията му заведоха редица дела, в които твърдяха, че има нарушения на изборния процес. Федерални и щатски служители, отговорни за сигурността на изборите, обаче не установиха доказателства за такива нарушения.

Кога Тръмп ще се яви пред съда?

Първото заседание по делото е в четвъртък. Тогава точните обвинения ще бъдат представени, а на бившия президент ще бъде определено и условие за гаранция.

Още тогава той може да потърси споразумение в съда, но това може да се направи и по-късно. След това ще бъдат определени и точните дати и последователността в целия процес, който ще продължи месеци.

Как делото засяга кампанията на Тръмп?

Практически никак.

Няма нещо, което да спира обвинените да водят кампания или да заемат публична длъжност, дори да са осъдени.

Не е ясно обаче какви ще бъдат политическите последствия за Тръмп. За него, а и за привържениците му, обвиненията в извършени престъпление се оказват без значение за подкрепата в кампанията. Според проучванията той продължава да води убедително в кампанията за номинация на републиканците за изборите през 2024 г.

Също според проучванията, ако Тръмп получи номинацията и се изправи срещу Джо Байдън, разликата между двамата към момента изглежда минимална, въпреки резултатите от 2020 г.

Кои са предполагаемите му съучастници?

В този списък попадат шест души, които отговарят на описанията в обвинителния акт. Техните имена не са потвърдени, но е почти сигурно, че става въпрос именно за тях.

Първи в списъка е бившият личен адвокат на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулияни.

Именно той оглави битките на Тръмп в съдилищата в няколко щата, с които беше направен опит да се променят резултатите от изборите през 2020 г. Той говори пред привърженици на Тръмп за възможни „изборни измами“ малко преди началото на обсадата на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Наскоро той се срещна доброволно с прокурори по делото и отговори на техни въпроси.

Сред заподзрените е и Джон Ийстман, който също участваше в кампанията на Тръмп в опит за промяна на резултатите през 2020 г. През 2022 г. неговият телефон беше иззет от разследващите. Той е обвинен, че се е опитал да повлия на вицепрезидента Майк Пенс за това да използва церемониалните си правомощия и да не отчете и признае резултатите от изборите.

Ийстман е обвиняем и по друго дело за опит за подвеждане на съда, свързани с изборни нарушения.

В този списък попадат още Сидни Паул, която също беше част от юридически екип на Тръмп през 2022 г., бившият високопоставен служител на Министерството на правосъдието Джефри Кларк, както и адвокатът Кенет Чесбро, който според обвинителите прави и осъществява план за незаконното възпрепятстване на приемане на гласове на Джо Байдън.

От Ройтерс не свързват с име последният заподозрян като съучастник на Тръмп, но според обвинителния акт става въпрос за политически консултант, който също е опитал с измами да попречи на отчитане на резултати.

Мандатът на Тръмп като президент влезе в историята с това, че той стана първият държавен глава, който е подлаган два пъти на процедура по импийчмънт. Вторият път беше в самия край на мандата му, след като негови привърженици нахлуха в Конгреса във Вашингтон на 6 януари 2021 г., за да попречат на мирното предаване на властта.

Той е първият бивш президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения. Тръмп определя съдебното преследване като политически мотивиран "лов на вещици".

XS
SM
MD
LG