Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп пледира невинен по всички 37 обвинения


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп пледира невинен по всички 37 обвинения за неправилно съхранение на класифицирани документи. Това стана пред съда в Маями във вторник.

45-ият президент на САЩ е обвинен в незаконно съхраняване на поверителни документи в дома си и в измама на служители по сигурността, които са се опитали да изземат тези документи.

В обвинителния акт, разсекретен в събота, Тръмп е обвинен, че умишлено е пренебрегнал исканията на Министерството на правосъдието да върне класифицирани документи, привлякъл е помощници в усилията си да скрие документите и дори е казал на адвокатите си, че иска да се противопостави на призовка за материалите, съхранявани в резиденцията му.

"Със сигурност пледираме, че не сме виновни", каза адвокатът на Тръмп Тод Бланш по време на изслушването, което продължи само около пет минути.

След това на Доналд Тръмп беше разрешено да напусне сградата на съда до следващото изслушване, без ограниченията за придвижване. Прокурорите казаха пред съдията, че не смятат, че има риск обвиняемият да избяга. Въпреки че Тръмп разполага с частен самолет, той все още се намира под охрана на службите.

Докато съдът изслушваше Тръмп пред съда в Маями имаше както протестиращи срещу него, така и поддръжници на бившия президент.Доминик Сантана държи плакат с надпис "Заключете го".
Докато съдът изслушваше Тръмп пред съда в Маями имаше както протестиращи срещу него, така и поддръжници на бившия президент.Доминик Сантана държи плакат с надпис "Заключете го".

Ако бъде признат за виновен, Тръмп може да бъде осъден на голяма глоба или затвор. Според американското законодателство това няма да му попречи да води кампания и дори да заеме президентския пост, ако успее.

Самият Тръмп нарича обвинението политически мотивирано и обещава да продължи кампанията си, за да се върне в Белия дом през 2024 г.

Социологическите проучвания показват, че обвиненията срещу него не са оказали почти никакво влияние върху нагласите, както на неговите почитатели, така и на противниците му. Повечето привърженици на Републиканската партия са убедени, че обвинението има политически характер, за да му попречи да бъде преизбран за президент. Повече от половината от анкетираните го посочват като предпочитан кандидат на предстоящите президентски избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG