Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавни тайни в спалнята и банята. Какво съдържа обвинителният акт на Тръмп


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп пристига в сградата на наказателния съд в Манхатън, след като му беше повдигнато обвинение във връзка с подкуп на порнозвездата Сторми Даниълс в замяна на мълчание. Ню Йорк, САЩ, 4 април 2023 г.
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп пристига в сградата на наказателния съд в Манхатън, след като му беше повдигнато обвинение във връзка с подкуп на порнозвездата Сторми Даниълс в замяна на мълчание. Ню Йорк, САЩ, 4 април 2023 г.

Доналд Тръмп е съхранявал неправомерно поверителни документи за ядрения потенциал на САЩ, многократно е привличал помощници и адвокати, за да му помогнат да скрие документи, поискани от разследващите, и безцеремонно е показвал "план за нападение" на Пентагона.

Това става ясно от първия по рода си обвинителен акт, който беше повдигнат на бившия американски президент в петък. Документът показва отношението на Тръмп към информацията за националната сигурност, пише Асошиейтед прес.

Това поведение е в основата на отговорността на всеки президент да опазва най-ценните държавни тайни. Прокурорите твърдят, че документите, които той е съхранявал, отказвал да върне и в някои случаи е показвал на посетители, са рискували да застрашат не само отношенията с чужди държави, но и сигурността на войниците и поверителните източници.

"Не искам никой да ми гледа в кутиите"

Обвинителният акт от 49 страници се фокусира върху стотици класифицирани документи, които Тръмп е взел със себе си от Белия дом в имението си във Флорида Мар-а-Лаго при напускането на поста си през януари 2021 г. Въпреки че "десетки хиляди членове и гости" са посещавали Мар-а-Лаго между края на президентството на Тръмп и август 2022 г., когато ФБР получава заповед за обиск, документите са били безразсъдно съхранявани в помещения, включващи "бална зала, баня и душ, както и офис пространство, неговата спалня и складово помещение".

На тази снимка, съдържаща се в обвинителния акт срещу бившия президент Доналд Тръмп, се виждат кутии със записи, които се съхраняват на сцената в балната зала "Бяло и златно" (White and Gold) в имението Мар-а-Лаго
На тази снимка, съдържаща се в обвинителния акт срещу бившия президент Доналд Тръмп, се виждат кутии със записи, които се съхраняват на сцената в балната зала "Бяло и златно" (White and Gold) в имението Мар-а-Лаго

В обвинителния акт се твърди, че за период от два месеца между януари и 15 март 2021 г. някои от кутиите на Тръмп са били съхранявани в една от позлатените бални зали на Мар-а-Лаго. На снимка, включена в обвинителния акт, се виждат кутии, подредени в редици на сцената на балната зала.

Тръмп твърди без доказателства, че е разсекретил всички документи преди да напусне поста си. Според прокурорите той е разбирал задължението си да се грижи за класифицираната информация, но въпреки това го е отбягвал. В него се описва подробно среща в Бедминстър през юли 2021 г., на която той се похвалил, че е задържал класифициран документ, изготвен от военните, за потенциална атака срещу друга държава.

"Секретно. Това е секретна информация. Вижте, вижте това", цитира обвинителният акт думите му, позовавайки се на аудиозапис. Той също така казва, че е можел да разсекрети документа, но "сега не мога, знаете, но това все още е тайна", пише още в обвинителния акт.

С помощта на собствените думи и действия на Тръмп, разказани на прокурорите от адвокати, помощници и други свидетели, в обвинителния акт се твърди, че той е отказал да върне документите въпреки исканията на правителството, продължили повече от година. Също така е насърчил други хора около себе си да предприемат стъпки за укриване на документите.

Например, твърдят прокурорите, след като Министерството на правосъдието е издало призовка за записите през май 2022 г., Тръмп е попитал собствените си адвокати дали може да се противопостави на искането и е казал думи в смисъл: "Не искам никой да ми гледа в кутиите".

На тази снимка, съдържаща се в обвинителния акт, се виждат кутии със записи, съхранявани в банята и душа в стаята "Лейк" в имението на Тръмп
На тази снимка, съдържаща се в обвинителния акт, се виждат кутии със записи, съхранявани в банята и душа в стаята "Лейк" в имението на Тръмп

"Няма ли да е по-добре, ако просто им кажем, че нямаме нищо тук?", описва думите му един от адвокатите му.

Преди собственият му адвокат да претърси имота за класифицирани документи, Тръмп е наредил на помощниците си да изнесат от складовото помещение в Мар-а-Лаго кутии с документи, така че те да не бъдат намерени по време на претърсването и следователно предадени на правителството.

Седмици по-късно, когато служителите на Министерството на правосъдието пристигат в Мар-а-Лаго, за да вземат документите, им е връчена папка със само 38 документа и невярно писмо, удостоверяващо, че всички документи, отговарящи на призовката, са предадени. Същия ден, когато Тръмп уверявал разследващите, че е "отворена книга", помощниците му натоварили няколко от папките на Тръмп на самолет, пътуващ за Бедминстър, се твърди в обвинителния акт.

Според прокуратурата Уолт Наута, един от личните помощници, за когото се твърди, че е транспортирал кутиите из комплекса, е излъгал ФБР за движението на кутиите и е изправен пред обвинения, че е заговорничил за тяхното укриване. Адвокатът му отказва коментар.

"Нашите закони, които защитават информацията за националната отбрана, са от решаващо значение за безопасността и сигурността на Съединените щати и те трябва да бъдат прилагани", каза в първите си публични изявления Джак Смит, специалният съветник на Министерството на правосъдието, който заведе делото. "Нарушенията на тези закони излагат страната ни на риск."

"Никой не е казал, че нямам право"

Тръмп, който в момента е водещият претендент за президентската номинация на републиканците през 2024 г., трябва да се яви за първи път в съда във вторник следобед в Маями. Там се намира имението му Мар-а-лаго, където е съхранявал документите.

Двама адвокати, работили по делото в продължение на месеци, казаха в петък, че са подали оставка от правния екип на Тръмп.

Тръмп е изправен пред 37 обвинения в престъпления - 31 от тях се отнасят до умишлено задържане на информация за националната отбрана, а останалите са свързани с предполагаем заговор, възпрепятстване и неверни изявления - които могат да доведат до значителна присъда в случай на осъждане. Помощник на Тръмп, който според прокурорите е преместил десетки кутии в имението му във Флорида по негово нареждане, а след това е излъгал разследващите за това, е обвинен в заговор и други престъпления.

В отговор на обвинителния акт в петък Тръмп сравни своя случай с отделно разследване на класифицирани документи, засягащо президента Джо Байдън. Въпреки че в дома и офиса на Байдън бяха открити класифицирани документи, нямаше индикации, че той, за разлика от Тръмп, се е опитал да ги скрие или е знаел, че са там.

"Никой не е казал, че нямам право да разглеждам личните документи, които съм донесъл със себе си от Белия дом. В това няма нищо лошо", написа Тръмп в публикация в социалната си платформа Truth Social.

Делото допринася за задълбочаването на правната опасност за Тръмп, който вече е обвинен в Ню Йорк и е изправен пред допълнителни разследвания във Вашингтон и Атланта, които също могат да доведат до наказателни обвинения.

Делото за документите е историческо, тъй като Министерството на правосъдието от години разследва Тръмп като президент и частно лице, но никога досега не го е обвинявало в престъпление. Най-значимото разследване беше по-ранното разследване на специалния съветник за връзките между кампанията му през 2016 г. и Русия, но прокурорите в това разследване се позоваха на политиката на Министерството на правосъдието срещу повдигането на обвинения на действащ президент. След като напусна поста си обаче, той загуби тази защита.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG