Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изричала е лъжи". Фокс нюз ще плати 787 млн. долара след неверни твърдения за машините за гласуване


Мъж минава покрай логото на Фокс нюз, поставено на сградата на News Corporation в Ню Йорк, САЩ, 12 април 2023 г.
Мъж минава покрай логото на Фокс нюз, поставено на сградата на News Corporation в Ню Йорк, САЩ, 12 април 2023 г.

Американската телевизия Фокс нюз сключи извънсъдебно споразумение с компанията производител на машини за гласуване Доминиън (Dominion Voting Systems), след като през 2020 г. отрази неверни твърдения за фалшифициране на изборите за президент в САЩ. Това съобщиха световните агенции късно във вторник.

По-рано Доминиън заведе дело за клевета срещу телевизията. Компанията казва, че разпространените от Фокс нюз неверни твърдения, че гласуването е било фалшифицирано в полза на Джо Байдън и в ущърб на неговия претендент Доналд Тръмп, са навредели на бизнеса ѝ.

Извънсъдебното споразумение беше сключено в последния момент преди началото на делото във вторник. С него Фокс нюз се съгласява да заплати 787,5 млн. долара на Доминиън.

"Фокс призна, че е изричала лъжи по адрес на Доминиън, които са причинили огромни щети на моята компания, на служителите и клиентите ни", каза изпълнителният директор на фирмата Джон Пулос.

"Радваме се, че уредихме нашия спор с Доминиън. Признаваме решенията на съда, които определят определени твърдения относно Доминън за неверни", се казва в официално изявление на Фокс нюз.

През 2020 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп загуби изборите срещу Джо Байдън. Тогава Тръмп и различни негови поддръжници казаха, че победата му е била "открадната", а вотът е бил "фалшифициран", без да представят доказателства за това. Съдът определи твърденията за манипулация на гласуването като неверни.

Телевизия Фокс нюз, която според Ройтерс е най-гледаната кабелна новинарска мрежа в САЩ, обаче излъчи твърденията за фалшификация.

В съдебни документи Доминиън цитира вътрешна комуникация във Фокс, в която собственикът на медията Рупърт Мърдок лично признава, че твърденията за манипулиране на гласове, направени в ефир, са неверни. Според Доминуън Фокс е отразила неверните твърдения, за да повиши рейтинга си и да попречи на своите зрители да мигрират към нейни крайнодесни медийни конкуренти.

В допълнение към правните рискове за Фокс, друга американска технологична компания - Smartmatic, също води свое дело за клевета, като иска обезщетение от 2,7 милиарда долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG