Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще види ли светът "Тръмп-2"? Едва ли


Колаж с автора на фона на Доналд Тръмп
Колаж с автора на фона на Доналд Тръмп

Доналд Тръмп изглежда на върха на своя устрем към това отново да стане президент на САЩ. Но по-внимателен поглед към събитията показва друго: вероятността той пак да влезе в Белия дом намалява с всеки ден.

В историята си до 2024 година САЩ не са били заплашени в такава степен от собствените си президентски избори. Задаващата се възможност за мандат „Тръмп-2“ е безпрецедентна.

От една страна Републиканската партия не е в състояние да се еманципира от Тръмп. Той се разпорежда в нея както пожелае, по характерния скандалджийски начин, с безобразни лъжи, брутална реторика и всичко, което светът вече видя по време на мандата му и след това. Днес утвърдени републикански авторитети, сенатори, конгресмени и губернатори не смеят да изразят съмнение за кандидатурата на Тръмп. С една едничка дума Тръмп може да срине кариерите на повечето от тях.

От друга, независимите публични актьори, главно медии, някои големи бизнеси, по-значимите институти за публична политика са ужасени от възможността за „Тръмп-2“. Към тях се присъединяват и напуснали или уволнени членове на администрацията на Тръмп. Списъкът на хората в тази група също е безпрецедентно дълъг. По сведения на различни медии той наброява вече към 25 висши политици (CNN), сред тях са съветници по национална сигурност, държавни секретари, главен прокурор, хора от бившия най-вътрешен кръг на президента.

Никога в САЩ мнозинството медии не са се ангажирали в толкова упорита кампания срещу възможен кандидат за президент. И не само в САЩ. Примерите са много, ето само два. The Economist посвети в средата на ноември цял брой на темата и определи „Тръмп-2“ като най-голям риск в глобален мащаб. The Atlantic публикува голяма поредица статии по въпроса какво очаква Америка и света, ако Тръмп бъде избран. Тази серия прилича на черен роман и още набъбва.

Какви са прогнозите

Според прогнозите Тръмп няма просто да повтори мандата си, а ще бъде много по-краен. Ако бъде преизбран, той ще предприеме тотална чистка в администрацията, ще прави безогледни номинации в съдебната власт, ще се обгради с радикално десни, но послушни лица, ще се активизира в кампаниите за губернатори и членове на Конгреса.

Прогнозите са, че Тръмп ще прекрати всякакви помощи за Украйна

В прогнозите масово се твърди, че във външен план той ще обърне цялата система международни институции, споразумения и практики, които поддържат мира в световен мащаб. Ще прекрати всякакви помощи за Украйна и ще я принуди да отстъпи територия на Русия. Най-вероятно ще изтегли САЩ от НАТО, макар да няма формално право на това, но поне ще обезсмисли присъствието на страната там. Оттам нататък ще прави каквото му хрумне, с Китай, Израел, Иран, Северна Корея. Твърди се, че това е непредвидимо, въпрос на хрумване в момента. И че той ще отмъщава по всякакъв начин.

Ники Хейли

Тръмп е наместен в центъра на Републиканската партия. Но номинацията може да му бъде отнета по два начина, които са независими един от друг към края на 2023. По-късно през 2024 те биха могли да се обвържат.

Единият още е доста неясен. Ники Хейли, кандидат за номинацията, бивш губернатор на Северна Каролина и посланик на САЩ в ООН има подкрепата от 30% през декември срещу около 50% за Тръмп. Ако я качи до 40%, в републиканските среди ще настъпи леко, главно в едрия бизнес, който я подкрепя финансово.

Тя набира ускорение, засега доста умерено и несигурно, но най-вероятно ще измести другите кандидати. Ако това стане, решаващите среди в Републиканската партия и особено най-силните й донори, може да преценят, че Ники Хейли срещу Джо Байдън ще бъде по-силната републиканска позиция.

Имам малко хазартна прогноза: кандидатурата на Хейли ще бъде приета

Но който и каквото да мисли и да преценява, кандидатура на Ники Хейли е вътрешен партиен въпрос. Имам малко хазартна прогноза при всички неизвестни в тази посока: ако трябва да залагам не главата си, а само някой лев на лотария, бих заложил на това, че нейната кандидатура ще бъде приета.

Но тя сама няма да успее. Към тази заявка за номинацията трябва да се добави най-същественият момент в битката на Америка срещу Тръмп. И това е съдебната система, която днес застава зад политическата в опит да я спаси от „Тръмп-2“.

Съдебната битка

Срещу Тръмп се водят няколко дела, граждански и наказателни, в различни щати, по цялата територия на САЩ. Съвкупно броят обвинения, които са повдигнати срещу него стигна рекордното число 91 (деветдесет и едно).

Най-съществените дела са за злоупотреба със секретни документи, които Тръмп изнася в имението си в Маями и по разследването на ролята му в бунта пред Конгреса на 6 януари 2021 година. И двете се водят от специален прокурор и до момента дават съществени резултати. Към тях се добавят делата в щат Джорджия и във Вашингтон за опита да промени резултата от изборите. По тези разследвания има повдигнати обвинения и насрочени дати за заседания на съда.

Срещу Тръмп са повдигнати рекордните 91 обвинения

Вече става трудно човек да се ориентира в броя разследвания, обвинения и съдебни дела срещу Тръмп и неговите приближени. Този брой ще расте през 2024 година. Някои от делата ще бъдат отлагани, но някои ще се гледат. Всичко ще произведе някакъв резултат и в партията му.

Най-интересен е случаят с 14-тата поправка на Конституцията на САЩ. По нея не се води конкретно дело с обвинения, а се повдига принципен конституционен въпрос. Според Част 3 на 14-тата поправка лице, което е участвало или подпомагало бунт срещу Конституцията не може да заема никакви федерални позиции като конгресмен, сенатор, както и президент.

Този текст вече произведе решение на Върховния съд на щата Колорадо, според което Тръмп не може да се кандидатира в щата. Това решение ще бъде последвано от сходни в други щати. То ще бъде оспорвано пред Върховния съд на САЩ, в който доминира консервативната група, част от която дължи назначението си на Тръмп. Какво ще решат те е трудно да се каже, може би ще увъртят и ще се измъкнат.

Но сумарно всичките разследвания, обвинения, дела, както и решения на щатските върховни съдилища ще разклатят позицията на Тръмп. Вероятността да бъде следващ президент намалява с всеки ден.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Стефан Попов

    Стефан Попов e доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ.

Форум

XS
SM
MD
LG