Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп поведе от Айова. Какво следва в надпреварата за кандидат за президент на републиканците


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще бъде категоричен победител на първичните избори за кандидат за президент на Републиканската партия в Айова. Това показват данните при преброени 90% от гласовете след гласуването в щата.

Новината идва на фона на предстоящите през ноември в САЩ множество гласувания, сред които са тези за президент, за всички места в Камарата на представителите и за част от местата в Сената. Първичните избори се провеждат за определянето на кандидати за президент от различните политически партии. До момента всички социологически изследвания показват, че фаворит за номинацията на републиканците е Доналд Тръмп.

Кандидат на демократите се очаква да бъде настоящият президент Джо Байдън, който вече обяви, че ще се кандидатира за втори мандат.

Как завърши вотът в Айова?

При преброени 90% от бюлетините Тръмп събира 50,9% от гласовете. На второ място остава губернаторът на Флорида Рон Десантис с 21,3%, а трета - бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли с 19,1%.

На четвърто място остана предприемачът Вивек Рамасвани, който дори оттегли кандидатурата си.

По данни на Edison в предварителните избори на републиканците са участвали около 120 хил. души, което е с над 60 хил. по-малко от тези, които взеха участие през 2016 г. Американските медии коментират, че една от основните причини за отлива е лошото зимно време.

Защо е важен вотът в Айова?

Резултатите в Айова осигуряват 40 от общо 2400 гласове на делегати за републиканците в цялата страна. В щата живеят едва 3 млн. души.

Вотът обаче се смята за изключително важен, защото дава сигнал за настроенията сред републиканци и демократи в цялата страна и задава тенденции в кампаниите.

През 2016 г. в надпреварата на републиканците пръв беше Тед Круз, следван от Тръмп и Марко Рубио, като тримата събраха съответно 27, 24 и 23 % от гласовете. В крайна сметка обаче Тръмп беше кандидат на партията и спечели президентските избори с победа над Хилъри Клинтън.

Доналд Тръмп спечели президентската надпревара в Айова както през 2016 г., така и през 2020 г. с убедителна преднина.

Кой подкрепя Тръмп?

Според данните от екзитполове, сега Тръмп печели подкрепата на местните републиканци благодарение на подкрепа от бели евангелисти и силно консервативни гласуващи, пише Си Би Ес. От медията добавят, че именно гласовете на най-консервативните са тези, които са липсвали на Тръмп през 2016 г.

Тръмп е водач и в различните демографски групи. Той събира най-много гласове от мъжете, жените, по-младите и по-възрастните гласоподаватели.

От Си Би Ес коментират, че според данните от извадките става ясно, че в полза на Тръмп се е оказала и темата за имиграцията.

Кога е следващият тур от първичните избори на републиканците?

Следващият вот за кандидат на Републиканската партия е на 23 януари в Ню Хемпшир. През 2016 г. там победител беше Доналд Тръмп. Последният кандидат на републиканците, който спечели по време на президентските избори в щата, беше Джордж Буш-младши през 2000 г.

Първичните избори в Републиканската партия се провеждат на фона на множество дела, заведени срещу Тръмп. Част от тях са свързани с възможността му да се кандидатира за президент на предстоящите избори. В началото на януари стана ясно, че Върховният съд ще се произнесе по дело, с което може да се реши дали Тръмп да бъде включен в изборната бюлетина за гласуването за президент.

Това се случи, след като в няколко от американските щати бяха заведени дела, а в Колорадо се стигна и до забрана за включването на Тръмп в първичните избори в щата. Основание за делата в Колорадо и други щати е участието на бившия президент в събитията след изборите през 2020 г. и около щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон през януари 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG