Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Близо до нас бушува война". Тагарев и Радев са единодушни за проблемите на армията


Годишната конференция на началника на отбраната, 20 февруари 2024. Oт ляво надясно: началникът на отбраната Емил Ефтимов, президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и председателят на Комисията по отбрана в НС Христо Гаджев.
Годишната конференция на началника на отбраната, 20 февруари 2024. Oт ляво надясно: началникът на отбраната Емил Ефтимов, президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и председателят на Комисията по отбрана в НС Христо Гаджев.

Президентът и главнокомандващ на армията Румен Радев и министърът на отбраната Тодор Тагарев са единодушни по въпроса за проблемите, които трябва да бъдат решени в армията.

Двамата говориха на годишната конференция на началника на отбраната Емил Ефтимов, на която беше представен анализ на състоянието на въоръжените сили.

Конференцията се провежда на фона на приключилото обществено обсъждане на проекта за Националната отбранителна стратегия, която предстои да бъде приета от правителството. Документът дефинира стратегическа рамка на отбранителната политика, както и цели и приоритети за следващите 10 години.

Недостиг на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция. Това посочи като проблеми в армията Румен Радев.

"Вече две години близо до нас бушува война, която драстично промени средата за сигурност", каза той.

Според Радев на дневен ред е проблемът с напускането на хора от армията, което задълбочава некомплекта. Той каза, че трябва да се привлекат "кадърни, млади хора, с качества", и за това са необходими "законови промени, ресурси, сериозни инвестиции, най-вече в хората".

И според Тагарев недокомплектът на личния състав е най-сложният въпрос, който трябва да бъде решен. Той определи анализа на състоянието на въоръжените сили като "изчерпателен, обективен и не особено оптимистичен".

"Много страни членки на НАТО повишиха бюджетите си за отбрана, но по-сложният въпрос е дали има какво да се купи в достатъчно кратки и разумни срокове", каза Тагарев.

Той добави, че очаква в сряда Министерският съвет да одобри предложението му да бъде удължен стратегическият преглед на отбраната.

Според Емил Ефтимов инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк обществен консенсус.

"Говори се за минимум 2% от брутния вътрешен продукт в НАТО за разходи за отбрана. Когато стигнем тези 2%, има технологично време да бъде даден резултат", каза Ефтимов.

България е една от 18-те държави членки на НАТО, които тази година ще отделят 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG