Връзки за достъпност

Извънредни новини

Габриел или Денков? Борисов и Петков спорят кой да е външен министър след ротацията


Бойко Борисов и Кирил Петков. Колаж.
Бойко Борисов и Кирил Петков. Колаж.

Кой да оглави външното министерство - Николай Денков или Мария Габриел - след ротацията между двамата на премиерския пост. По този въпрос се сблъскаха лидерите на управляващите формации ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) - Бойко Борисов и Кирил Петков - в сряда.

Малко по-късно отношение взе и председателят на парламентарната група на ДПС, санкционираният от САЩ за корупция Делян Пеевски - в подкрепа на Борисов.

Спорът им идва на фона на заплахи от Борисов, че предстоящата през март ротация "няма да се случи на всяка цена". Размяната на Габриел и Денков на премиерския пост беше договорена от ПП-ДБ и ГЕРБ миналата година.

В декларацията им за общо управление беше записано единствено, че двамата ще разменят постовете премиер и вицепремиер, но не беше уточнено какво ще се случи с ресорните министерства. В допълнителната управленска програма между двете формации обаче беше записано, че след ротацията освен вицепремиер Денков ще бъде министър на образованието.

Сега Кирил Петков каза, че трябва да има пълна ротация между Денков и Габриел, т.е. тя да стане премиер, а той да заеме и двете ѝ досегашни функции - вицепремиер и министър на външните работи.

По думите му работата на премиер е тежка и не е добре да се съвместява в повече от една роля, затова и в Европейския съюз (ЕС) няма нито един премиер и външен министър заедно. Освен това според Петков тандемът между Денков и Габриел е добър и трябва да продължава да работи "в пълен синхрон".

"Денков се доказа като човек, който представлява България по най-добрия начин за външния свят", каза той.

В сряда обаче Борисов каза, че Габриел може да съвместява задълженията си като премиер и външен министър, а Денков може да стане министър на образованието и "специален вицепремиер".

"Не виждам повече компромиси назад, които може ГЕРБ да направи", каза Борисов. Той не уточни какво точно има предвид под "специален вицепремиер".

Малко по-късно Пеевски, чиято партия подкрепя управляващите, призова "в името на евроатлантическия път на България ГЕРБ и ПП-ДБ да спазят записаното в управленската програма".

Според него Габриел трябва да остане външен министър, защото е "успешна", а Денков "би бил прекрасен образователен министър'.

През юни миналата година Денков стана премиер за 9 месеца, а Габриел - вицепремиер и министър на външните работи след споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ. 6 март е срокът за оставката на кабинета на Денков, за да може този на Габриел да започне работа. Очаква се в него да бъдат сменени поне няколко министри, сред които засега е ясно само името на здравния министър Христо Хинков.

ГЕРБ обаче критикува още спортния министър Димитър Илиев и министъра на отбраната Тодор Тагарев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG