Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС и ГЕРБ прегърнаха обратно Пеевски и Горанов. Влияят ли още санкциите "Магнитски"


Колаж на американското знаме, съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов. Двамата бяха санкционирани от САЩ по глобалния закон "Магнитски"
Колаж на американското знаме, съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов. Двамата бяха санкционирани от САЩ по глобалния закон "Магнитски"

Те бяха на първа линия в ДПС и ГЕРБ. После САЩ ги санкционираха за корупция и партиите им ги отритнаха. Днес Делян Пеевски и Владислав Горанов отново се усмихват от първия ред. Как се стигна дотук и действат ли санкциите по закона "Магнитски"?

В продължение на месеци те бяха токсични, защото са санкционирани от САЩ за корупция. Партиите им се отричаха от тях. Сега те са отново на първия ред в същите партии.

Така накратко изглежда ситуацията със санкционираните от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ Делян Пеевски от ДПС и Владислав Горанов от ГЕРБ.

В края на февруари ДПС избра Пеевски за един от двамата си председатели.

Десетина дни по-късно на национално съвещание на ГЕРБ на първия ред застана Горанов. Само през две места от него седяха лидерът Бойко Борисов и вицепремиерът Мария Габриел.

Между двете събития имаше и още едно, което свърза българската политика със санкциите „Магнитски“. Санкционираният по глобалния закон и обвиняем по няколко дела Васил Божков основа политически проект - Национално движение „Център“.

Така логични станаха няколко въпроса:

  • Какъв ефект имат американските санкции по „Магнитски“ в България
  • Защо изглежда, че българските политици не се интересуват от тях?
  • Как се стигна до това, че ГЕРБ и ДПС първо се отрекоха от санкционираните за корупция, после ги реабилитираха?

Свободна Европа потърси отговори и изпрати въпроси до Посолството на САЩ в София, както и до ДПС.

Прозападно поведение и институции-чадър

Според експерта по сигурност от Центъра за изследване на Демокрацията Тихомир Безлов санкциите работят „явно и активно“ в полза на прозападното поведение на партиите.

„Примерно в случая с ДПС, партията се опитва да има открито прозападно поведение“, каза той.

Според преподавателя по политология от Софийския университет Даниел Смилов санкциите имат огромно значение заради това, че е ясно, че за определени политици американското правителство има данни, че са свързани с корупция. В същото време обаче е отговорност на българските власти да предприемат действия спрямо тази информация.

„Защо става така, че такива политици да са на първия ред в парламента и да стават шефове на партии? Според мен отговорът е, че и съдебната система е овладяна, и ключови институции действат като чадър“, каза още той.

Свободна Европа изпрати въпроси до посолството на САЩ в България за това дали санкциите, наложени от Вашингтон, работят, както и как се разчитат действията на ГЕРБ и ДПС.

Санкциите са „още един инструмент, с който да подкрепя усилията на различни страни по света да насърчават върховенството на закона

От там отговориха, че санкциите са „още един инструмент, с който да подкрепя усилията на различни страни по света да насърчават върховенството на закона и доброто управление“.

„И въпреки че, както във всяка друга страна, има работа за вършене, ние забелязваме положителни знаци. Българските граждани настояват за по-голяма отчетност и правителството предприе стъпки в тази посока“.

От там казаха още, че няма да коментират отделни кандидати, а „право е на българския народ да избира тези, които той смята, че най-добре ще изразяват неговите интереси“.

Пеевски - от липса на членство до председател на ДПС

Делян Пеевски беше санкциониран по глобалния закон „Магнитски“ от САЩ през лятото на 2021 г. Причината, посочена от Вашингтон, беше участие на депутата в корупция, както и че си е „служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“. Посочена беше и договорка с политици за подкрепа и положително медийно отразяване „в замяна на защита срещу неказателно преследване“.

До момента на издаването на санкции Пеевски беше избиран за депутат в три поредни парламента. Той беше заставал и начело на листата за представители в Европейския парламент на ДПС. Беше известен обаче не с действията си в парламента, където не ходеше на работа, а с огромното си медийно и бизнес влияние.

Веднага след обявяването на санкциите тогавашният лидер на движенито Мустафа Карадайъ каза публично, че Пеевски „никога не е бил част от ДПС и никога не е участвал във взимането на политическите решения в ДПС“. По думите му депутатът е бил част от „гражданската квота“ на партията, на която е „приятел“.

След това за два вота от серията парламентарни избори Пеевски не беше включен в листите на движението.

Само няколко месеца по-късно обаче Пеевски се върна в листите на ДПС. Отново беше избран и за народен представител.

След последните парламентарни избори през април 2023 г. Пеевски започна да ходи редовно на работа и постепенно се превърна в основен говорител на ДПС. Движението подкрепи правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ. Пеевски опита да наложи образ на говорител на управлението, макар партията формално да не участва в него.

В края на 2023 г. Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС, а Пеевски зае мястото му на председател на парламентарната група. През февруари той и друг депутат - Джевдет Чакъров - бяха избрани за председатели на ДПС.

Свободна Европа изпрати въпрос до ДПС кога Пеевски официално е станал партиен член, но до публикуването на материала не получи отговор.

Трансформацията на Пеевски след санкциите „Магнитски“ съвпадна по време и с трансформацията на ДПС. Допреди няколко години, макар че винаги декларираше, че е част от Либералния интернационал, движението заемаше и проруски позиции - подкрепяше например изграждането на инфраструктура, свързана с големи руски енергийни проекти като „Южен поток“, който по-късно се трансформира в „Турски поток“. След това едно от най-често повтаряните от партията определения за ориентацията ѝ е „евроатлантизъм“.

Според Тихомир Безлов тази промяна се дължи именно на санкциите по закона „Магнитски“.

„ДПС се опитва да има открито прозападно поведение. Според мен тази позиция е така активна, бих казал агресивна, заради представата, че това може да доведе до промяна на поведението на администрацията на [Джо] Байдън“, каза той.

Даниел Смилов също отдава промяната на опита на Пеевски да "компенсира щетите" от санцкиите.

Единственият, който щастливо приема ДПС като партньор, е ГЕРБ и те са в симбиоза

"По отношение на ДПС не е отпаднала тази стигма, че са труден коалиционен партньор. Единственият, който щастливо ги приема като партньор, е ГЕРБ и те са в симбиоза, но тази симбиоза не им помага особено, понеже и двете партии са еднакво натоварени с корупционни съмнения", каза Смилов.

Борисов реабилитира Горанов

Друг санкциониран по „Магнитски“, който първо беше отритнат, а сега изглежда реабилитиран, е Владислав Горанов.

Той беше включен в списъка на санкционираните от САЩ лица през февруари 2023 г. Посочената причина беше, че като финансов и зам.-финансов министър в кабинетите на Бойко Борисов е използвал поста си, „за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси“.

Като причина беше посочено още „участие в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес“.

Последното съвпада с разказите на Васил Божков, че е бил жертва на схема за изнудване от страна на Горанов и Борисов. По тях прокуратурата не откри доказателства.

След като беше санкциониран по "Магнитски", лично Борисов определи Горанов за „бивш наш член“ и каза, че партията се разграничава от него. Тогава лидерът на ГЕРБ каза още, че е убеден в невинността на Горанов.

Всъщност Горанов беше отстранен като министър на ГЕРБ много по-рано. Това се случи през 2020 г. с мотива, че трябва да се изчистят съмненията, че кабинетът има връзки с ДПС и Делян Пеевски.

В месеците, след като беше санкциониран, самият Горанов в серия от интервюта подчертаваше, че е член на ГЕРБ и отричаше обвиненията. В края на 2023 г. започна да се появява и на публични събития с Борисов.

На националното събрание на ГЕРБ в понеделник дойде и реабилитацията. В една от залите на НДК Горанов беше на първия ред, на който бяха седнали Бойко Борисов и Мария Габриел, а по-близо до двамата бяха само зам.-председателката на парламентарната група на ГЕРБ Рая Назарян и председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Бойко Борисов, Мария Габриел, Рая Назарян, Делян Добрев и Владислав Горанов, седнали на първия ред по време на националното съвещание на ГЕРБ на 5 март 2024 г.
Бойко Борисов, Мария Габриел, Рая Назарян, Делян Добрев и Владислав Горанов, седнали на първия ред по време на националното съвещание на ГЕРБ на 5 март 2024 г.

По време на речта си Бойко Борисов на няколко пъти се обърна към бившия си финансов министър и го похвали, че е бил основен двигател за приближаването на България до прием в Еврозоната с членството в Европейския банков съюз през 2020 г.

Според Тихомир Безлов мотивите на Горанов за опита му да се върне в политиката са сходни с тези на Пеевски.

„Той също търси според мен някаква възможност да участва в политиката и евентуално да получи отпадане от списъка“, каза той.

Според експерта е важно да се има предвид, че в САЩ предстои и „смяна на конструкцията на американската външна политика“. Президентските избори там са през есента.

Нищо чудно, ако Тръмп спечели, примерно неговата администрация да извади част от хората от този списък

„Не ясно какво ще се случи със старата идея на американската администрация да се оказва натиск на балканските страни чрез такива санкционирания на политици. Нищо чудно, ако Тръмп спечели, примерно неговата администрация да извади част от хората от този списък“, каза още той.

Според Смилов Борисов се възползва от това, че не е вкаран директно в списъка „Магнитски“, „но има разни намеци, които се отнасят до него, но името му не е изрично споменато“.

„За Горанов пък се прави опит да бъде реабилитиран, но ситуацията също остава тежка от политическа гледна точка заради разкритията за получени подкупи от страна на Божков“, каза още Смилов.

Васил Божков и новата му партия

Между събитията на ДПС и ГЕРБ, които поставиха въпроса за отношението на партиите към санкциите, друг човек, включен в списъка „Магнитски“ – Васил Божков, обяви създаването на нов политически проект – „Национално движение „Център“.

Божков вече имаше партия „Българско лято“, но заради санкциите от САЩ ЦИК спря регистрацията ѝза избори.

В мотивите на Министерството на финансите на САЩ да санкционира Божков се посочва, че той „подкупвал държавни служители“, както и че е „планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители“.

Според Смилов действията на Божков са били изненадващи и не е ясно „какви са неговите цели с този политически проект“.

Безлов свърза действията на бившия хазартен бос със заложената в програмата на движението „неутрална позиция на запада“, което пък предопределя статуса му на санкционирано лице.

„По-скоро целта е да се влезе в политиката и да може да участва в договаряне на икономически условия“, каза още той.

  • 16x9 Image

    Диляна Теохарова

    Диляна Теохарова е журналист в Свободна Европа от 2021 година. Преди това завършва специалност журналистика, профил печат и култура в Софийския университет.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG