Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Освободена от рекет". Васил Божков представи новия си политически проект "Център"


Васил Божков по време на откриването на новия си политически проект "Център"
Васил Божков по време на откриването на новия си политически проект "Център"

Санкционираният за корупция по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков представи новия си политически проект в четвъртък в София. Той носи името Национално движение "Център".

Божков каза, че то ще участва в избори, но не отговори в какви, предаде репортер на Свободна Европа.

Новината за учредяването идва, докато Божков е под домашен арест в София. През 2020 г. той получи серия от обвинения от прокуратурата, след което избяга в Дубай. От там той сложи началото на първия си политически проект - "Българско лято". Заради санкциите по "Магнитски" обаче той не успя да се яви с тази партия на изборите през миналата година.

Божков се прибра в България в края на 2023 г., след което беше задържан под домашен арест. Въпреки това той присъства на събитието в четвъртък, като по информация на в. "Сега" от прокуратурата е било направено изключение от мярката за периода от 10 до 18 часа, тъй като "правото на сдружаване е основно гражданско право"

Божков представи д-р Дарин Дросев като учредител на новия политически проект. Той е завършил политически науки в Американския университет и преподава в катедра „Логика, етика и естетика“ във Философския факултет на Софийския университет.

Между декември 2021 и август 2022 г. Дросев е бил нещатен сътрудник на тогавашния председател на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Профилът му тогава е бил "политически анализи и стратегическо планиране", пише "Булевард България".

Снимка от откриването на политическо движение "Център"
Снимка от откриването на политическо движение "Център"

Председателят на Изпълнителния съвет на "Център" е Дамян Качулски. През 2021 г. той е заместник-кмет на община Благоевград по европейско развитие и иновации. Тогава кмет на града е Илко Стоянов, който е издигнат от "Има такъв народ", но на местните избори в края на 2023 г. беше подкрепен от ГЕРБ. На последните избори Качулски е кандидат за кмет в община Симитли.

Учредителите определят "Център" като политическо движение, което ще се ангажира със "създаването на нова България", която според тях ще бъде "освободена от рекет, политически убийства и господстваща престъпност".

Бившият депутат от БСП и съветник на премиера Бойко Борисов Кольо Парамов и бившият зам.-председател на ДПС и лидер на НДПС Гюнер Тахир също са част от новия проект.
Бившият депутат от БСП и съветник на премиера Бойко Борисов Кольо Парамов и бившият зам.-председател на ДПС и лидер на НДПС Гюнер Тахир също са част от новия проект.

"То ще обедини всички, които искат България да продължи да съществува и нацията ни да не изчезне", каза той в своя Фейсбук профил. Той каза и че движението няма да има конкретна политическа ориентация, а ще е подходящо за леви, десни, националисти, евроатлантици и всякакви политически пристрастия.

На събитието в четвъртък присъстваше целият управителен съвет, както и хора от обществения - например режисьорът Максим Генчев, Севтин Реджеб, който е бивш кадър на СДС в Кърджали, а в последните години е работил като член на "Има такъв народ" в града, както и дългогодишният кмет на Калофер Румен Стоянов, видя репортер на Свободна Европа.

Божков започна да говори за създаването на движението още в средата на януари, когато беше разпитан от полицията във връзка с убийството на Алексей Петров. Тогава Божков каза, че това е политически натиск заради партията, която смята да основе.

Васил Божков е под домашен арест от септември миналата година, след като се върна от Дубай. Мярката е по едното дело срещу него - за данъчни престъпления, свързани с хазартния му бизнес.

През 2021 г. той беше санкциониран от САЩ заедно със сегашния съпредседател на ДПС Делян Пеевски заради "значителна роля в корупцията в България".

През 2023 г. Божков даде показания във връзка с твърденията си, че между 2017 и 2019 г. е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър в кабинета му Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Божков твърди, че освен това е плащал и такса "спокойствие", за да се приемат закони, облагодетелстващи негови фирми.

През декември прокуратурата прекрати разследването по неговите твърдения поради липса на доказателства за извършено престъпление.

Какви тайни крие Васил Божков
please wait

No media source currently available

0:00 0:51:02 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG