Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той не се страхува, но има опасения". Божков даде показания срещу Борисов и Горанов и получи охрана


Васил Божков
Васил Божков

Обвиняемият по общо три дела бизнесмен Васил Божков от сряда е с назначена от прокуратурата физическа охрана, съобщи в сряда адвокатът му Георги Гатев пред медиите.

През последните два дни клиентът му беше на няколкочасови разпити в Софийската градска прокуратура (СГП), след като се прибра миналия петък от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и беше задържан за постоянно от съда.

Божков беше призован да даде показания във връзка с твърденията си, че в продължение на години е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия му финансов министър Владислав Горанов.

Преди ден Гатев каза, че бизнесменът най-общо е потвърдил казаното от него досега, но не пожела да коментира подробности, защото е подписал декларация, че няма да разгласява публично съдържанието на показанията. Адвокатът допусна в сряда, че прокуратурата предстои да проведе и други разпити по случая.

"Без доказателства няма да стане. Само дума срещу дума не може да бъде. Има материали по делото, има доказателства – къде преки, къде косвени", коментира Гатев.

По повод назначената охрана на Божков, юристът каза, че тя му е предоставена по негова молба и ще се изпълнява от служители на правосъдното министерство или на МВР. По думите на Гатев "той не се страхува, но има опасения".

Показания и пред служители на САЩ

Преди ден другият адвокат на бизнесмена - Стоян Баумайер, каза в интервю пред бТВ, че Божков е давал седем пъти показания срещу Борисов и Горанов пред представители на САЩ, докато беше в изгнание в Дубай.

Чрез съдействието си на американските власти Божков е целял да бъде изваден от санкционния списък по закона “Магнитски”, където беше вкаран през 2021 г.

Васил Божков пристига с бус на "Съдебна охрана" в сградата на СГП на столичната ул. "Черковна". Разпитът му продължава втори ден в сряда.
Васил Божков пристига с бус на "Съдебна охрана" в сградата на СГП на столичната ул. "Черковна". Разпитът му продължава втори ден в сряда.

В началото на 2022 г., по времето на кабинета на Кирил Петков, Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и Горанов бяха задържани заради твърденията на Божков. По-късно те бяха освободени, а арестите им бяха обявени от съда за незаконни.

"Моят клиент повече от две години съдейства 100% на американските власти и всеки път, когато имахме възможност, по време на разпити сме питали кога е удобно той да се прибере, да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж завинаги с тези дела тук", каза адвокатът му Баумайер пред бТВ.

Над 25 000 страници материали

По думите му Божков е предоставил на представители на САЩ над 25 000 страници материали и "американските власти знаят за Васил Божков повече отколкото Васил Божков знае за себе си".

"Лични материали, отчети, фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери, всичко, всичко, всичко. Имейли, каквото си помислите - записи, записи", посочи още защитникът на бизнесмена.

Той поясни, че във всички показания на клиента му фигурират имената на Борисов и Горанов, но не и на други български политици.

В началото на 2023 г. финансовото министерство на САЩ намери достатъчно доказателства в подкрепа на тезата на Божков, че е плащал 20% от печалбата от хазартния си бизнес, за да получи данъчно изключение за него. Именно заради тези негови твърдения Горанов беше санкциониран по глобалния закон "Магнитски" за корупция.

По повод задочния спор между прокуратурата и Божков дали той се е прибрал в България доброволно от Обединените арабски емирства (ОАЕ), Баумайер каза, че и САЩ, и ОАЕ са го съветвали да не се прибира в родината си.

Адвокатът твърди, че арабските власти са предупредили Божков, че ако реши да си тръгне, е изцяло на негова собствена отговорност и затова е трябвало да подпише декларация.

Бизнесменът прекара повече от три години в изгнание в Дубай, след като в родината му бяха повдигнати серия обвинения. При завръщането му на летище София беше задържан от полицията, a на следващия ден Софийският градски съд го остави за постоянно в ареста. Заседанието на Софийския апелативен съд на втора инстанция е насрочено за 5 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG