Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Божков се върна в България и беше задържан


Васил Божков на летище София
Васил Божков на летище София

Хазартният бизнесмен и обвиняем по множество дела Васил Божков се прибра в България в петък. Веднага след кацането му на летището в София той беше задържан за 72 часа, съобщи Софийската градска прокуратура.

Божков прекара последните три години в Дубай, където се премести, след като в България му бяха повдигнати 18 обвинения по общо 4 дела. Той многократно обвини бившите управляващи от ГЕРБ и лидера им Бойко Борисов, че са го изнудвали и че им е предавал милиони левове в подкупи.

"Кацнах. Имам среща с бухалките", написа Божков след пристигането си.

"Васил Божков беше задържан за 24 часа. Ще бъде откаран в МВР болница, след това ще бъде разпитан от прокуратурата", каза адвокатът му Стоян Баумайер пред бТВ.

Той отказа да отговори на въпроса дали Божков е направил сделка с прокуратурата. Отказа да коментира и причината за ареста. Каза само, че мотивите на Божков да се прибере в България са свързани с желанието му да изчисти името си пред съда.

"Не мисля, че трябва да вкарвате моя клиент в роли във филми, за които не знае, че е имало кастинг", каза адвокатът. Той нарече абсурдно обвинението към Божков за подбудителство към убийството на Алексей Петров.

От думите му стана ясно още, че Божков пристига в България сега, след като до 23 август не е имал разрешение да напусне Дубай от местните власти "заради опасност за живота му".

Очаква се след първоначалното му задържане той да остане в ареста за още 72 часа. По-рано Софийска градска прокуратура уточни, че след задържането му от МВР следва да бъде предаден на представители на досъдебното производство, които да му предяват повдигнатите задочно обвинения, а по-късно да го разпитат.

Божков не пътува с частния си самолет Bombardier Global 5000 с регистрация LZ-VBE, с който излетя за Дубай през януари 2020 г. Този самолет не е летял от 21 февруари 2021 г. Оттогава се намира на летището Нюрберг, показа проверка на Свободна Европа в сайта за проследяване на полети flightaware.com.

Божков каза, че е готов да се върне в България "като защитен свидетел" срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в средата на май. Това се случи, след като Борисов и тогавашния главен прокурор Иван Гешев влязоха в конфликт.

"Мафиотска война". Какво разбрахме от сблъсъка между Гешев и неговия заместник
please wait

No media source currently available

0:00 0:30:58 0:00

Проблемите на Божков с властта започнаха в края на 2019 г. Тогава Специализираната прокуратура, която по-късно беше закрита, съобщи, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков.

По-късно само в рамките на шест месеца той се оказа с общо 18 обвинения, сред които такива за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления.

Това накара Божков да избяга в Дубай, откъдето той отправи многократно обвинения срещу Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов, както и срещу други фигури от ГЕРБ.

Божков твърди, че в продължение на години е бил изнудван и че е предал 60 млн. лв. в подкупи на Борисов и Горанов.

В началото на 2022 г. по времето на управлението на кабинета на Кирил Петков Борисов, пиарката му Севдалина Арнаудова и Горанов бяха задържани заради твърденията на Божков. По-късно те бяха освободени, а арестите им бяха обявени за незаконни.

Божков така и не беше разпитан дистанционно, а в продължение на години прокуратурата твърдеше, че не може да го направи, защото той не е получил лично постановлението за делото.

В началото на 2023 г. финансовото министерство на САЩ намери достатъчно доказателства за тезата на Божков, че е плащал 20% от печалбата от хазартния му бизнес, за да получи данъчно изключение за него.

Във връзка с тези обвинения Владислав Горанов беше санкциониран по глобалния закон "Магнитски" за корупция. След съобщението за това от държавното обвинение казаха, че твърдения за действия на Горанов се разследват.

Тогава Божков даде пресконференция чрез видеоконферентна връзка, на която описа детайли за случаите, в които твърди, че е плащал подкупи на политици.

През 2021 г. самият Васил Божков беше санкциониран по глобалния закон “Магнитски” заедно с депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Божков попадна в списъка по обвинение, че “неколкократно е подкупвал държавни служители”, включително и “настоящ политически лидер”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG