Връзки за достъпност

Извънредни новини

Божков си е писал с Пригожин и е искал да развива дейност в Крим. Съдът го остави в ареста за постоянно


Васил Божков в съда
Васил Божков в съда

Софийският градски съд реши - задържа под стража обвиняемият Васил Божков.

Завърналият се в България бизнесмен е комуникирал с имейли с руски граждани, включително с Евгений Пригожин. Самолетът на създателя на частната армия "Вагнер" падна на 23 август. Част от комуникацията показва и намерения за развиване на хазартна дейност в анексираната част на Крим. Това беше съобщено от прокуратурата на заседанието на Софийският градски съд, на което се взе решение Божков да остане в ареста за постоянно.

Васил Божков се прибра в България в петък. Веднага след кацането му на летището в София той беше задържан за 72 часа.

Божков прекара последните три години в Дубай, където се премести, след като в България му бяха повдигнати 18 обвинения по общо 4 дела. Той многократно обвини бившите управляващи от ГЕРБ и лидера им Бойко Борисов, че са го изнудвали и че им е предавал милиони левове в подкупи.

В съда в събота бяха внесени доказателства само по едно от делата срещу Божков. То е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

По разследването има над 250 тома доказателства, като част от тях са и секретни.

Прокуратурата може да иска каквото си иска

Прокуратурата може да иска каквото си иска, каза Божков в началото на заседанието. Адвокатът на Божков Георги Гатев не е съгласен с искането на прокуратурата.

Обяснено. Кои са обвинени за участие в корупция по "Магнитски" и защо
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00

Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че Божков е извършил престъпленията, за които е обвинен. Освен това, отново според прокуратура, ако е на свобода, може да се укрие. Обвинението посочи факта, че Божков не е бил намерен на нито един от адресите, които са известни. Освен това срещу него е имало и процедура по екстрадиция.

Голяма част от фирмите са свързани с руски граждани

Очевидно е, че се е крил доста време, имал е значителен финансов ресурс, добавиха от държавното обвинение. "От 2010 г. е структурирал организация от фирми, но и десетки в офшорни зони. Парите били управлявани от компании в Швейцария. Голяма част от фирмите са свързани с руски граждани".

По делото има компютърна експертиза, която показва, че са ползвани имейли, през които е минавала комуникация с Русия, в т.ч. с Евгений Пригожин. Част от комуникацията показва и намерения за развиване на хазартна дейност в анексираната част на Крим, беше посочено на заседанието.

В мейлите има информация и за комуникация с бивш шеф на "Роснефт" Алексей Гарбер и други лица, които са в санкционен списък на ЕС.

Намерени са данни за комуникация и с Грузия, където са намерени доказателства за връзка с местната национална лотария.

Проблемите на Божков започнаха в края на 2019 г

Проблемите на Божков с властта започнаха в края на 2019 г. Тогава Специализираната прокуратура, която по-късно беше закрита, съобщи, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков.

По-късно само в рамките на шест месеца той се оказа с общо 18 обвинения, сред които такива за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления.

Това накара Божков да избяга в Дубай, откъдето той отправи многократно обвинения срещу тогавашния премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов, както и срещу други фигури от ГЕРБ.

Във връзка с тези обвинения Владислав Горанов беше санкциониран по глобалния закон "Магнитски" за корупция. След съобщението за това от държавното обвинение казаха, че твърдения за действия на Горанов се разследват.

Тогава Божков даде пресконференция чрез видеоконферентна връзка, на която описа детайли за случаите, в които твърди, че е плащал подкупи на политици.

През 2021 г. самият Васил Божков беше санкциониран по глобалния закон “Магнитски” заедно с депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Божков попадна в списъка по обвинение, че “неколкократно е подкупвал държавни служители”, включително и “настоящ политически лидер”.

Божков твърди, че в продължение на години е бил изнудван и че е предал 60 млн. лв. в подкупи на Борисов и Горанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG