Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Божков е бил екстрадиран от ОАЕ, твърди прокуратурата. Той я опроверга с документ


Васил Божков при ареста си на летище София в петък.
Васил Божков при ареста си на летище София в петък.

Бизнесменът Васил Божков не се е прибрал доброволно от Обединените арабски емирства (ОАЕ) в България миналия петък, а всъщност е бил екстрадиран. Това съобщиха официално от Софийската градска прокуратура (СГП) във вторник.

Като потвърждение СГП публикува пристигнало едва в понеделник уведомително писмо от Федералната криминална полиция на ОАЕ, получено чрез Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" в МВР. Към момента българската прокуратура не е получила съдебен акт, постановяващ екстрадицията на Божков.

Адвокатът му Георги Гатев обаче коментира пред медиите, че клиентът му доброволно сe e явил пред властите в ОАЕ, за да заяви, че иска да се върне в България. По думите му след това е било издадено съответното разрешение. Гатев заяви, че разполага с документ, който потвърждава това.

Междувременно самият Божков публикува в профила си във Фейсбук официален превод на документ от прокуратурата в ОАЕ, в който се казва, че местният съд е взел решение, че българинът "не може да бъде екстрадиран". Цитираното решение обяснява липсата на съдебен акт за екстрадицията на Божков.

"Общественото мнение се влияе от документи, а не от лъжи", гласеше краткият му коментар към публикувания документ.

Божков прекара повече от три години в изгнание в Дубай, след като в родината му бяха повдигнати серия обвинения по общо 4 дела. При завръщането му на летище София беше задържан от полицията, a на следващия ден Софийският градски съд го остави за постоянно в ареста.

Тази мярка му беше определена по производството, свързано с хазартния му бизнес, по което той е обвиняем като лидер на престъпна група, която след 2014 г. се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

Второто му дело е за различни криминални престъпления, третото - за придобиването на част от културните му ценности, а четвъртото - за държавна измяна, свързанa с предполагаемо участие на Божков в организирането на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. То обаче вече е прекратено, каза адвокатът му Георги Гатев пред “Сега”.

Васил Божков сам съобщи за предстоящото си завръщане в петък, без да уточнява какви са причините за това негово решение. Според неофициалната информация от прокуратурата обаче то всъщност се дължи на промяна в позицията на властите в ОАЕ, които внезапно са уважили молбата на България от 2020 г. бизнесменът да бъде екстрадиран.

По-рано тази година Божков каза, че е готов да се върне в България "като защитен свидетел" срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това се случи, след като Борисов и тогавашният главен прокурор Иван Гешев влязоха в открит конфликт.

Проблемите на Божков с властта започнаха в края на 2019 г. Тогава Специализираната прокуратура, която по-късно беше закрита, съобщи, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков.

По-късно само в рамките на няколко месеца той се оказа с общо 19 обвинения. Това накара Божков да избяга в Дубай, откъдето той отправи многократно обвинения срещу Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов, както и срещу други фигури от ГЕРБ.

Божков твърди, че в продължение на години е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи на Борисов и Горанов. В началото на 2022 г., по времето на кабинета на Кирил Петков, Борисов, пиарката му Севдалина Арнаудова и Горанов бяха задържани заради твърденията на Божков. По-късно те бяха освободени, а арестите им бяха обявени от съда за незаконни.

Божков така и не беше разпитан дистанционно, а в продължение на години прокуратурата твърдеше, че не може да го направи. Във вторник той беше разпитван по тези тема в продължение на около 5 часа. Разпитът му ще продължи в сряда, а адвокат Гатев каза пред медиите единствено, че Божков потвърждава пред разследващите досегашните си твърдения.

В началото на 2023 г. финансовото министерство на САЩ намери достатъчно доказателства в подкрепа на тезата на Божков, че е плащал 20% от печалбата от хазартния си бизнес, за да получи данъчно изключение за него.

Във връзка с тези обвинения Владислав Горанов беше санкциониран по глобалния закон "Магнитски" за корупция. След съобщението за това от държавното обвинение казаха, че твърденията за Горанов се разследват.

През 2021 г. самият Васил Божков беше санкциониран по глобалния закон “Магнитски” заедно с депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Божков попадна в списъка по обвинение, че “неколкократно е подкупвал държавни служители”, включително и “настоящ политически лидер”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG