Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Българско лято". Васил Божков обяви името на политическия си проект


Васил Божков
Васил Божков

Укриващият се в Дубай Васил Божков обяви във Фейсбук, че новият му политически проект ще се нарича "Българско лято". Хазартният бос, срещу когото специализираната прокуратура повдигна общо 18 задочни обвинения, заяви своето намерение да влезе в политиката в началото на юни.

За целта направи в профила си във Фейсбук анкета само с един въпрос: "Ще ме подкрепите ли за нов политически проект?". Откакто е в Дубай, той използва активно социалните мрежи, за да публикува документи и твърдения и да изпраща послания до българските власти.

В анкетата на Божков 64% от гласувалите са отговорили утвърдително на идеята му да създаде партия, което според него означава, че има необходимост "хунтата да бъде спряна и да бъде потърсена отговорност за действията и бездействията й". Целта му е да свали от власт партията на премиера Бойко Борисов.

Сред 18-те повдигнати обвинения на бизнесмена са укриване на хазартни такси, изнасилване и поръчителство на убийства. "Знам, че очаквате още доказателства. Целта ми не е да създавам зрелища, а отговорните да получат заслуженото си. За това ще предоставя доказателствата там, където няма да бъдат пренебрегнати, унищожени и потулени", написа Божков при обявяването на името на политическия си проект.

В началото на месеца хазартният бос публикува комикс с твърдения за това как управляващите са го изнудвали за 20% от печалбата на лотарийните му игри чрез промени в Закона за хазарта от 2014 г. досега. Ден по-късно той обвини директно премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов в рекет и публикува копия от документи за извлечения от негова сметка.

Ден по-късно от Специализираната прокуратура обяви, че е образувана проверка. Междувременно стана ясно, че самият Божков е изпратил сигнал на главния прокурор Иван Гешев, в който твърди, че е бил притискан да прехвърли 51% от компанията "Национална лотария" на посочен от управляващите инвеститор.

Горанов и Борисов отхвърлиха всички твърдения на Божков. Премиерът се закле, че не е взел "една стотинка, един лев, едно евро" от хазартния бос. След това укриващият се бизнесмен обяви от Дубай, че пиарът на Борисов Севделина Арнаудова е посещавала регулярно офиса му по нареждане от премиера. Тя потвърди, че се е срещала с Божков, но само в изпълнение на служебните си задължения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG