Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Липса на доказателства". Прокуратурата прекрати разследването срещу Борисов и Горанов за изнудване


Бойко Борисов и Владислав Горанов. Архивна снимка
Бойко Борисов и Владислав Горанов. Архивна снимка

Прокуратурата прекрати разследването срещу лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър в кабинета му Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. То беше за изнудване на хазартния бизнесмен Васил Божков, а прекратяването му е поради липса на доказателства за извършено престъпление, съобщи прокуратурата.

Досъдебното производство срещу бившия премиер, бившия министър и пиарката беше образувано през март 2022 г.

Новината идва малко повече от три месеца, след като Божков даде показания във връзка с твърденията си, че между 2017 и 2019 г. е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи на тримата. Божков твърди, че освен това е плащал и такса "спокойствие", за да се приемат закони, облагодетелстващи негови фирми.

През февруари 2022 г. САЩ санкционираха Владислав Горанов за "широко участие в корупционна дейност". Според съобщението на американското Министерство на финансите бившият български финансов министър е участвал в корупционна схема, при която длъжностни лица са получили подкупи в замяна на законодателство, което облагодетелства "кръгове в хазартния бизнес".

Малко след това, през март, по времето на кабинета на Кирил Петков, Борисов, Арнаудова и Горанов бяха задържани заради твърденията на Божков. По-късно те бяха освободени, защото прокуратурата не намери достатъчно данни да им повдигне обвинения. Месеци по-късно съдът се произнесе, че задържането им е било незаконно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG