Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са избрани за съпредседатели на ДПС


Делян Пеевски и Джевдет Чакъров веднага след избирането им за съпредседатели на партията
Делян Пеевски и Джевдет Чакъров веднага след избирането им за съпредседатели на партията

Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са избрани за председатели на Движението за права и свободи (ДПС). Това съобщи пресцентърът на партията.

В събота ДПС проведе 11-тата си национална конференция, която се състоя за избор на нов лидер на партията. До това се стигна, след като в началото на ноември досегашният лидер Мустафа Карадайъ обяви, че се оттегля от поста.

По-късно Ахмед Доган посочи за наследник на поста санкционирания от САЩ и Великобритания за корупция Делян Пеевски. Това обаче не беше прието положително от част от членовете и симпатизантите на ДПС и впоследствие Доган предложи партията да бъде оглавена от двама съпредседатели – Пеевски и депутатът и бивш министър от движението Джевдет Чакъров.

ДПС е основана през януари 1990 г. веднага след падането на комунистическия режим в България. В началото на съществуването си тя се представя за партия, създадена от български мюсюлмани, за да защитава българските мюсюлмани. Досега начело на партията винаги са били официално само етнически турци с турски имена.

Към днешна дата ДПС е една от трите партии, които подкрепят действащото правителство с премиер Николай Денков. Заедно с "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ те са част от мнозинство, което заедно промени конституцията, гласува редица други закони, избра нови членове на Конституционния съд.

Делян Пеевски е дългогодишен депутат от движението. През 2021 г. той беше санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнистки“. През 2023 г. той беше санкциониран за корупция и от Великобритания. Макар че формално са го разследвали, властите в България никога досега не са откривали нищо нередно, свързано с него.

Джевдет Чакъров е член на ДПС от края на 90-те и депутат на движението между 2001 и 2014 г. Между 2005 и 2009 г. заема поста на министър на околната среда и водите при управлението на т.нар. Тройна коалиция между БСП, НДСВ и ДПС с премиер Сергей Станишев от БСП.

По време на конференцията обръщения към делегатите направиха Доган, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

На събитието имаше и гости, които са част от партиите в състава Алианса на либералите и демократите за Европа. Те отправиха поздравления към делегатите и Чакъров, но нито един от тях не спомена поименно санкционирания за корупция Пеевски.

Какво каза Доган

Предсрочни избори, които да се проведат заедно с европейските избори през юни, могат само допълнително да дестабилизират страната. Пред ДПС има три важни задачи – разширяване на електората, работа с реални хора и местни структури, както и „борба за защита на нашите права и свободи“.

Това гласеше част от обръщението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган пред делегатите на Националната конференция на движението. Доган не присъства на място, а обръщението му беше изчетено от евродепутатката от партията Искра Михайлова.

Доган каза още, че решението партията да не бъде оглавена само от един човек е продиктувано от опасенията в ДПС да не се вземат еднолични решения, а това да се случва „след дебат“.

Той отхвърли варианта за провеждане на нови предсрочни избори заедно с европейските.

„Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата “2 в 1“ може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици“, каза Доган.

В речта си той говори още за войните в Украйна и Ивицата Газа, бъдещето на НАТО, изборите в САЩ, бъдещето на ЕС и други.

ГЕРБ и БСП срещу „новите политици“ и за „системните партии“

По време на конференцията обръщения към делегатите отправиха и зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и депутатът от БСП Драгомир Стойнев. Двамата изказаха сходни тези, според които след 2020 г. политическата ситуация в страната се е влошила, а това се дължи на присъствието на нови „политици-революционери“.

„През последните три години качеството пострада сериозно. Наложи се да обясняваме основни принципи на демокрацията на революционери-любители и политици-мераклии“, каза Митов. Той добави, че войната на Русия в Украйна е направила необходимо по-голямото взаимодействие между консерватори и либерали към каквито политически семейства принадлежат съответно ГЕРБ и ДПС.

Драгомир Стойнев каза, че „по-важно от всякога е системните партии да са водещи в управлението на страната“. По думите му именно тези субекти са „гарант за благоденствието на нацията“.

„През последните години проектният принцип в политиката донесе щети, които всички виждаме“, каза още Стойнев.

Обръщението на Ердоган

По време на конференцията беше излъчено и видеообръщение от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Той поздрави ДПС за работата им за сътрудничеството между Турция и България и пожела успех на „събратята си“, които ще станат част от управлението на движението.

„Движението има принос за не само за сътрудничеството между Турция и България, но и е постигнало и значително успехи в защитата на нашите сънародници“, каза още Ердоган.

Това е второто подобно обръщение, което Ердоган прави по време на национална конференция на ДПС. Предишното подобно беше през 2020 г.

Малко преди него беше представен и отчет на политическата дейност на партията за последните години. Той обаче беше изчетен не от досегашния председател на ДПС Мустафа Карадайъ, а от евродепутатa Илхан Кючюк.

Досегашният лидер Карадайъ изобщо не говори по време на събитието, но в началото му беше сниман рамо до рамо с Пеевски и Чакъров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG