Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов поиска повече власт за ГЕРБ и ДПС. ПП-ДБ видя стъпка напред в преговорите


Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов
Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов

Споразумение за общо три години до приключване на мандата, по-голямо присъствие в министерствата, Мария Габриел с постовете на премиер и външен министър и съгласуване на всяко решение на правителството и парламентарните групи. Това са част от исканията, които ГЕРБ посочи в проекта си за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

То беше изпратено от партията на Бойко Борисов след националното си съвещание до партньорите им в управлението във вторник.

Новината идва на фона на спорове между управляващите - ПП-ДБ и ГЕРБ, през последните седмици. Те са предизвикани от предстоящата ротация на настоящия премиер Николай Денков с настоящия външен министър Мария Габриел, която трябва да заеме мястото на Денков. Първоначално ПП-ДБ поискаха договор за реформи, който беше отхвърлен от ГЕРБ, откъдето поискаха коалиционно споразумение.

Основните противоречия между партиите засега са кой да заема позицията на външен министър, както и за смяната на членовете на регулаторите.

Освен по-голямо от досегашното видимо влияние на ГЕРБ в кабинета, в предложението е заложена и възможност за ДПС да участва в избора на регулаторите, за които са необходими гласовете на движението.

По-късно ПП-ДБ излезе с позиция, в която отчита решението на ГЕРБ като "стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог".

Председателят на ГЕРБ Борисов каза, че споразумението ще подлежи на промени.

Преговорният екип на партията ще се състои от настоящата министърка на външните работи Мария Габриел, зам. председателката на парламентарната група на ГЕРБ Рая Назарян, бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова и бившата министърка на труда и социалната политика Деница Сачева.

Какво пише в предложението на ГЕРБ

Предложението на ГЕРБ е за срок от три години. Ето някои от основните предложения:

  • Като висш приоритет се приема реформата в съдебната власт.
  • ГЕРБ предлага "споделена отговорност" при министерските постове. Според тях, когато един министър е на едната политическа сила, зам.-министърът трябва да бъде на другата, като двамата трябва да взимат съвместни решения.
  • Според споразумението ако един министър е на ГЕРБ, то председателят на ресорната парламентарна комисия трябва да бъде от ПП-ДБ.
  • Министър-председател и министър на външните работи за втория период от 9 месеца ще бъде Мария Габриел, а Николай Денков – заместник министър-председател и министър на образованието и науката.
  • След изтичане на мандата на Габриел за следващите 15 месеца министър-председател ще бъде представител на ПП-ДБ, а след това на ГЕРБ. За целия 4-годишен мандат обаче министърът на външните работи ще бъде от ГЕРБ.
  • При неизпълнение на Управленската програма всеки един от министрите в кабинета може да бъде сменен от партията, която го е предложила.
  • ГЕРБ пишат и че в случаите, когато управляващите имат нужда от по-голямо мнозинство, търсенето ще бъде ограничено само до "парламентарни групи и политически партии, с ясно изразена евроатлантическа ориентация и ценности". В случая вероятно става въпрос за ДПС, които не участват директно в управлението, но подкрепят евроатлантическата ориентация на сегашното правителство.

Какво казаха представителите на ГЕРБ

Съвещанието беше открито от зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев, който разкритикува управлението на партията с ПП-ДБ. Той каза, че то няма особени успехи.

"Единственото сигурно е, че не можем да продължаваме така", каза той.

В изказванията си Рая Назраян и Мария Габриел говориха за споделена отговорност, прозрачност при взимане на решенията и ясни правила.

"Искаме ясен механизъм за вземане на управленските решения. Отговорност при вземане и изпълнения на тези решения. Персоналната отговорност на министрите да излезе на преден план", каза Мария Габриел.

Тя благодари на ДПС за подкрепата в пленарната зала.

ДПС не участва директно в управлението, но досега подкрепя решенията на ГЕРБ и гласува заедно с управляващото мнозинство в пленарната зала. Съпредседателят ѝ Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски", през последните месеци често говори за решенията и приоритетите на кабинета.

Бившият финансов министър Владислав Горанов (отляво) и бившият здравен министър Костадин Ангелов
Бившият финансов министър Владислав Горанов (отляво) и бившият здравен министър Костадин Ангелов

По време на събитието бившият министър на финансите Владислав Горанов, санкциониран по закона "Магнитски", седеше на първи ред сред водещите лица на партията. В последния кабинет на ГЕРБ, който управляваше между 2017 и 2021 г., Борисов поиска оставката на Горанов. Това се случи през 2020 г., а мотивът беше, че трябва да се изчистят съмненията, че кабинетът има връзки с ДПС и Делян Пеевски.

Габриел съобщи, че ако бъде постигнато споразумение, управлението ще продължава да бъде с евроатлантическа ориентация.

"Поотделно ще бъдем много по-слаби в битката за геополитическата ориентация на България", каза и Борисов.

Той изяви готовност да бъдат попълнени част от регулаторите още с първите заседания на Народното събрание след ротацията. Това беше една от спорните теми между управляващите партии. Според ПП-ДБ те трябва да бъдат част от споразумението.

"Партията ми е мила, но държавата е над всичко", каза Борисов и добави, че за него е важно подписването на официално коалиционно споразумение.

„Повече в сглобки и подобни не ми се участва“, каза той.

Борисов даде съвет на Мария Габриел, че ако продължи да управлява с настоящите министри, ще се провали. Той посочи като пример за това министъра на отбраната Тодор Тагарев и министъра на финансите – Асен Василев. Атаките срещу Тагарев от страна на ГЕРБ и ДПС започнаха още преди няколко седмици, а той каза, че е възможно да не остане на поста си след ротацията.

Какво отговориха от ПП-ДБ

Няколко часа след като ГЕРБ изпрати предложението си, от ПП-ДБ отговориха със своя позиция.

В нея от партията изразяват "удовлетворение" от това, че голяма част от точките, предложени от партията в меморандума, са възприети и от ГЕРБ.

"Оценяваме ситуацията в момента като особено важна за бъдещето на страната и затова призоваваме колегите от ГЕРБ да започнем преговорите", казват в позицията си от ПП-ДБ и добавят, че преговорите ще се водят от екип начело с Николай Денков.

От ПП-ДБ настояват и за това в гласуванията в парламента да не се формират мнозинства извън това на двете управляващи парти.

В нея не се уточнява дали коалицията ще приеме да подпише коалиционно споразумение с ГЕРБ, което да продължи в следващите три години.

Какво се случи досега

Съвместното управление на ПП-ДБ и ГЕРБ официално започна на 6 юни 2023 г., когато в Народното събрание беше гласувано правителството "Денков - Габриел". Според първоначалното споразумение Николай Денков трябваше да заема поста на министър-председател в продължение на 9 месеца, след което да бъде заменен от Мария Габриел, а всички останали министри да не бъдат сменявани.

В началото на годината обаче Бойко Борисов започна да говори за смяна и на други министри, които по негови думи не изпълняват задълженията си.

Споровете между двете формации се усилиха през февруари, когато ПП-ДБ предложиха договор за реформи, с който да продължат съвместното си управление с ГЕРБ. ГЕРБ обаче отказа тази възможност и поиска коалиционно споразумение. И двете партии заплашиха с предсрочни избори, в случай че не се споразумеят.

Двете партии имат различни приоритети. Според ГЕРБ трябва да се започне с разпределянето на министерските постове. Тази идея беше подкрепена и от съпредседателя на ДПС и санкциониран по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски.

Според ПП-ДБ трябва да се започне със смяната на хората в регулаторните органи, чиито мандати са изтекли. ГЕРБ и ДПС обаче смятат, че това трябва да дойде впоследствие.

В началото на миналата седмица Бойко Борисов каза, че ще отправи предложение към ПП-ДБ на 6 март, след като то бъде обсъдено на националното съвещание на партията. ПП-ДБ ще имат само два дни да обсъдят това предложение, което стана повод за недоволство от страна на формацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG