Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Политическа търговия". Мария Габриел няма да подпише договора за реформи на ПП-ДБ


Вицепремиерката и външна министърка Мария Габриел даде пресконференция на 21 февруари 2024 г.
Вицепремиерката и външна министърка Мария Габриел даде пресконференция на 21 февруари 2024 г.

Вицепремиерката и министърка на външните работи Мария Габриел от ГЕРБ няма да подпише предложения от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) договор за реформи. Това каза тя в изявление пред медиите в сряда, като отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Няколко часа по-рано и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предложения меморандум като каза, че вместо това предсрочни избори са "логичен завършек на така наречената некоалиция".

Реакциите им идват, след като във вторник ПП-ДБ предложи на ГЕРБ споразумение за общите им политически приоритети и начина, по който ще се взимат решенията до края на пълния четиригодишен управленски мандат. В него е описано и как и кога да се извършат назначенията в регулаторите и спецслужбите.

Според Мария Габриел меморандумът има за цел политическото овладяване на съдебната система, регулаторите, контролните органи и службите.

"Това е саботиране на процеса на разговорите и е проява на всичко друго, но не и желание за продължаваме на съвместното управление", каза тя.

Ако документът не бъде приет, ПП-ДБ предлага да има предсрочни избори, които да съвпаднат с тези за европейски парламент през юни 2024 г.

По думите на Габриел меморандумът влиза в противоречие с конституцията, демокрацията и европейската практика.

"Този документ предлага две политически сили да се споразумеят за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност", каза тя.

Габриел нарече меморандума "опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи".

Тя каза, че съдебната реформа е приоритет, но за девет месеца не могат да бъдат постигнати всички цели. "Ще се изискват от мен с ясното съзнание, че не могат да бъдат изпълнени", каза Габриел, която след ротацията ще замени Николай Денков като премиер.

Тя попита защо не е подписано подобно споразумение в началото на управлението на некоалицията, както е настоявала ГЕРБ. Попита и дали ПП-ДБ предлага подобен меморандум да се подписва на всеки 9 месеца при ротация или "само когато премиерът ще е от ГЕРБ".

Проектът на ПП-ДБ идва 15 дни преди очакваната ротация на Министерския съвет, в която кабинетът на премиера Николай Денков от ПП-ДБ трябва да подаде оставка и за министър-председател да бъде избрана Габриел от ГЕРБ.

По-рано в сряда и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски разкритикува предложението на ПП-ДБ. Пеевски, който е санкциониран от Съединените щати за корупция, определи предложеното от ПП-ДБ разпределение поравно с ГЕРБ на постове в регулаторите като "делкане".

Той заплаши, че партията му ще блокира попълването на регулаторите, за което другите две формации нямат нужните гласове. ДПС официално не е част от управлението, но го подкрепя, а проектът за договор на ПП-ДБ беше насочен само към ГЕРБ.

В сряда съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов защитиха предложението си към ГЕРБ. Атанасов го нарече "покана за преговори към нашите фактически коалиционни партньори", а Петков - "отворена позиция, за да стигнем до разбирателство".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG