Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще постигнем съгласие". ГЕРБ и ПП-ДБ започнаха преговори за ротацията в кабинета


Мария Габриел отказа коментар при пристигането си в парламента в събота.
Мария Габриел отказа коментар при пристигането си в парламента в събота.

Преговорите между представителите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за ротация на премиера в оставка Николай Денков с вицепремиера Мария Габриел започнаха в 18.00 часа в събота. Те се проведоха в сградата на парламента и приключиха малко след 22.00 часа без изявления пред медиите.

Вторият кръг от преговорите продължава в неделя, за да се стигне до съгласие преди консултациите за нов кабинет при президента Румен Радев в понеделник.

По-рано тази седмица премиерът Николай Денков подаде оставката на кабинета и тя беше гласувана от парламента. Това предизвика възмущението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заговори за нови предсрочни парламентарни избори заедно с европейския вот през юни. В крайна сметка ПП-ДБ и ГЕРБ се договориха да започнат преговори за ротацията в събота вечерта.

В преговорния екип на ПП-ДБ участват Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов, а в този на ГЕРБ - Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не участва в разговорите, въпреки че беше призован да се включи от лидерите на ПП-ДБ.

Малко по-рано в събота съпредседателят на коалицията Христо Иванов каза, че с колегите му подкрепят ротацията, но искат гаранции за реформи да бъдат закрепени в общ документ. На конференция на партията му "Да, България" бяха гласувани общо 12 условия, които да бъдат поставени пред ГЕРБ.

В петък пък Денков изрази увереност, че общото управление на двете формации и с подкрепата на ДПС ще продължи поне още 9 месеца, както предвижда първоначалното "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Лидерите на ПП-ДБ влизат в събота в сградата на апрламента.
Лидерите на ПП-ДБ влизат в събота в сградата на апрламента.

На влизане в парламента в събота никой не пожела да направи подробен коментар. Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов все пак изрази увереност пред журналистите, че преговорите ще постигнат успех: "Ще постигнем съгласие, бъдете спокойни."

Кабинетът на Денков управляваше в продължение на 9 месеца с подкрепата на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Предварителното споразумение между първите две формации предвижда ротация на премиерския пост и на председателското място в парламента, което досега се заема от Росен Желязков (ГЕРБ).

Партията на Борисов вече предложи подписване на споразумение за общо управление в рамките на пълен мандат. С него ГЕРБ поиска повече власт, както и ДПС да участват в попълването на съставите на регулаторите, които предстои да бъдат сменени. Преди това от ПП-ДБ предложиха договор за реформи, който обаче беше разкритикуван от Борисов и колегите му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG