Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Искаме да има правителство". Денков очаква ПП-ДБ и ГЕРБ да управляват поне още 9 месеца


Николай Денков
Николай Денков

Мнозинството на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, подкрепяно от ДПС, да продължи да управлява поне още 9 месеца, както предвижда първоначалното споразумение от пролетта на 2023 г. Това очаква премиерът в оставка Николай Денков, който гостува в петък вечерта в предаването "Панорама" на БНТ.

Денков подаде оставката на кабинета си в началото на тази седмица, спазвайки уговорката за ротация на премиерския пост с досегашния вицепремиер и външен министър Мария Габриел. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче заплаши с предсрочни избори с твърдението, че оставката е била прибързана. Последваха взаимни призиви за преговори между двете формации.

"Ние искаме да има правителство, искаме промените да продължат в положителна посока, а това може да стане само като има редовно правителство, работещ парламент, който трябва да приема законите и те са в синхрон едни с други", каза Денков пред БНТ.

По думите му предложеният от ГЕРБ меморандум за съвместно управление с ПП-ДБ "показва, че и от двете страни има желание за преговори". Премиерът все пак уточни, че "гаранция няма", но очаква "разговорите да завършат положително".

"Ако нещо смятам за изключително важно и с възможни дългосрочни последици, това е, че показахме, че България може да се управлява по друг начин", каза Денков в отговор на въпрос кое е най-голямото постижение на неговия кабинет през изминалите 9 месеца.

Според него е много важно "България да не бъде оставена на идеята, че само силен лидер може да управлява нашата държава, защото силният лидер много лесно води към една мека диктатура, а след това няма мека диктатура, става сериозна".

Денков добави, че с Габриел ги обединява разбирането, че "силата идва в институциите, екипите, които работят в тях, координацията между тези институции и възможността заедно няколко човека да направят повече от това, което би направил един".

"Искаме да работим с институции и това е гаранцията, че ще опазим демокрацията в България и тя ще се развива като нормална, демократична, европейска държава", продължи той.

Денков отказа да конкретизира какъв би бил съставът на правителството след евентуалната ротация на премиерския пост. Каза единствено, че двамата с Габриел имат обща позиция, която ще представят пред медиите.

Като основни приоритети пред досегашното управляващо мнозинство той потвърди общите планове на ПП-ДБ и ГЕРБ за реформа в правосъдието, борба с корупцията, пълноправно членство в Шенген и приемане в Еврозоната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG