Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Уважение към гражданите". Премиерът Николай Денков подаде оставка


Николай Денков, премиер в оставка
Николай Денков, премиер в оставка

Премиерът Николай Денков депозира оставката си в Народното събрание. Това съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

По-късно през деня Денков каза, че това е част от плана за ротация на ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Според него той трябва да остане начело на кабинета за срок от 9 месеца, след което тази позиция да бъде заета от настоящата външна министърка Мария Габриел.

Новината идва, след като по-рано във вторник ГЕРБ представи своя проект за коалиционен договор. Представителите на ПП-ДБ видяха в него напредък в преговорите за продължаване на управлението. Това се случва след седмици на спорове между двете формации, които са концентрирани около избора на нови членове на регулаторните органи и поста на външния министър.

"Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите", каза Денков.

В изявлението си във вторник той припомни част от управленските приоритети на ГЕРБ и ПП-ДБ и призова да бъде извървян докрай „реформаторският път“, начертан тогава. По-точно той посочи избора на нови членове на регулаторните органи.

„За да извадим регулаторите от семейно-клановите отношения, така че да регулират обществените отношения, а да не бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси. За да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка“, каза Денков.

Оставката на Денков е оставка на цялото правителство. То обаче ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново такова. Първо, тя трябва да бъде гласувана в парламента.

След като това се случи, президентът Румен Радев трябва да започне процедурата по връчването на мандата за съставяне на правителство отначало. Първа е коалицията с най-много гласове на последните избори - ГЕРБ-СДС.

Ако тя не успее да състави правителство, мандатът ще отиде при втората политическа сила - ПП-ДБ, а в случай че и тя не успее, мандатът ще бъде връчен на партия по избор на президента. Ако нито една от тези партии не състави правителство, президентът назначава служебен кабинет, чиято цел е да организира предсрочни избори.

Управлението на двете ГЕРБ и ПП-ДБ официално започна на 6 юни миналата година. Основните противоречия между двете формации са свързани с това кой да заема позицията на външен министър, както и за смяната на членовете на регулаторите.

През февруари ПП-ДБ предложи договор за реформи, с който да продължи съвместното си управление с ГЕРБ. ГЕРБ обаче отказа и от своя страна предложи коалиционно споразумение. И двете партии заплашиха с предсрочни избори, ако не бъде постигнато споразумение.

Приоритетите на партиите са различни. Според ГЕРБ трябва да се започне с разпределянето на министерските постове. Тази идея беше подкрепена и от съпредседателя на ДПС и санкциониран по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски. ДПС не участва официално в управлението, но гласува заедно с управляващото мнозинство в Народното събрание.

За ПП-ДБ обаче смяната на хората в регулаторните органи, чиито мандати са изтекли, е приоритет. ГЕРБ и ДПС смятат, че това трябва да дойде впоследствие. Във вторник Бойко Борисов каза, че това може да се случи в първите заседания след ротацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG