Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма никаква надежда". Борисов отписа ротацията и заговори за предсрочни избори


Лидерът н ГЕРБ Бойко Борисов, Букурещ, Румъния, 6 март 2024 г.
Лидерът н ГЕРБ Бойко Борисов, Букурещ, Румъния, 6 март 2024 г.

Преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за продължаване на управлението са били обезсмислени заради прибързаната оставка на правителството. Следват нови предсрочни избори, които да се проведат заедно с европейските през юни.

Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който говори по време на събитие в Румъния в сряда.

Новината идва, след като премиерът Николай Денков подаде оставка във вторник, 5 март, а парламентът я прие в сряда. Това беше част от плана за ротация на ПП-ДБ и ГЕРБ, според който Денков трябваше да остане начело на кабинета за срок от 9 месеца - до 6 март, а след това да бъде сформирано правителство начело с настоящата външна министърка Мария Габриел.

Оставката на Денков е оставка на цялото правителство, което обаче ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново такова.

"Никаква надежда няма - отиваме на избори две в едно", каза Борисов в сряда.

"Не виждам защо по този арогантен начин се отнесоха с всички в парламента. Денков дойде, хвърли си оставката и си заминаха с кабинета част от дебатите", каза Борисов. "Можеха на 7-и, на 8-и да го направят. Защо бързаха да го направят, защо е това надменно отношение?"

По думите на Борисов ПП-ДБ цели да направи така, че ГЕРБ да изглежда виновна за това, че ще има избори, докато според него е трябвало първо да обсъдят предложеното от ГЕРБ коалиционно споразумение и тогава кабинетът да подаде оставка.

По-късно вечерта съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов каза, че според него няма да се стигне до предсрочни избори и че се надява в края на седмицата преговорите за ротацията да започнат.

В сряда също така бяха публикувани резултати от проучване на "Алфа рисърч", според което 40% от българите предпочитат да има ротация, а не избори.

Напрежението между управляващите партньори се повиши през последните седмици на фона на спорове за това как да се проведе ротацията и как ще изглежда управлението след нея. Основните конфликтни точки са свързани с това кой да заема позицията на външен министър, както и за смяната на членовете на регулаторите.

Първоначално ПП-ДБ предложи договор за реформи, с който да продължи съвместното си управление с ГЕРБ. ГЕРБ обаче отказа и от своя страна предложи коалиционно споразумение. И двете партии заплашиха с предсрочни избори, ако не бъде постигнато споразумение.

Приоритетите на партиите са различни. Според ГЕРБ трябва да се започне с разпределянето на министерските постове. Тази идея беше подкрепена и от съпредседателя на ДПС и санкциониран по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски. ДПС не участва официално в управлението, но гласува заедно с управляващото мнозинство в Народното събрание.

За ПП-ДБ смяната на хората в регулаторните органи, чиито мандати са изтекли, е приоритет. ГЕРБ и ДПС смятат, че това трябва да дойде впоследствие. Във вторник Бойко Борисов каза, че това може да се случи в първите заседания след ротацията.

След като парламентът вече гласува оставката на Денков, предстои президентът Румен Радев да започне процедурата по връчването на мандата за съставяне на правителство отначало. Първа е коалицията с най-много гласове на последните избори - ГЕРБ-СДС.

Ако тя не успее да състави правителство, мандатът ще отиде при втората политическа сила - ПП-ДБ, а в случай че и тя не успее, мандатът ще бъде връчен на партия по избор на президента. Ако нито една от тези партии не състави правителство, президентът назначава служебен кабинет, чиято цел е да организира предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG