Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ПП-ДБ си размениха покани за преговори. Радев започва консултациите още в понеделник


Отляво надясно: Томислав Дончев и Бойко Борисов от ГЕРБ, президентът Румен Радев, Надежда Йорданова, Асен Василев, Христо Иванов и Кирил Петков от ПП-ДБ. Колаж.
Отляво надясно: Томислав Дончев и Бойко Борисов от ГЕРБ, президентът Румен Радев, Надежда Йорданова, Асен Василев, Христо Иванов и Кирил Петков от ПП-ДБ. Колаж.

Управляващите партньори „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС си размениха в четвъртък покани за преговори за съставяне на ново правителство.

В същия ден президентът Румен Радев съобщи, че ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в парламента в понеделник и вторник.

Новината идва два дни след като премиерът Николай Денков подаде оставка. Това се случи в рамките на договорка между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, според която на деветия месец от съставянето на кабинета Денков трябва да предаде поста си на вицепремиера Мария Габриел.

В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заговори за предсрочни избори, тъй като според него Денков е избързал с подаването на оставката си, въпреки че това се случи ден преди условно уговорената дата за ротацията - 6 март.

"В ръцете си държа поканите към Мария Габриел, Бойко Борисов и техния преговорен екип (...) и ги каним в петък - в удобно за тях време, в Народното събрание да започнем преговорите", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

След това екипът на ГЕРБ изпрати покана до ПП-ДБ за преговори в 10:00 ч. в събота. „С цел провеждането на конструктивен и резултатен диалог, предлагаме преговорите да започнат по проекта на „Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и „Механизъм за вземане на решения“, с които разполагате, както и състав и структура на Министерски съвет“, казаха от ГЕРБ.

Консултациите при президента ще започнат в понеделник с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и ще продължат във вторник с "Възраждане", БСП и „Има такъв народ“.

Поканите между ПП-ДБ и ГЕРБ бяха отправени на фона на изострени отношения между двете коалиции през последните седмици. Те спорят за начина, по който ще се проведе ротацията и за това как да се управлява страната до края на мандата.

Първоначално ПП-ДБ предложи договор за реформи, с който да продължи съвместното си управление с ГЕРБ. ГЕРБ обаче отказа и от своя страна предложи коалиционно споразумение. И двете партии заплашиха с предсрочни избори, ако не бъде постигнато споразумение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG