Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Селски тарикатлъци". Габриел предложи кабинет. ПП-ДБ обвини ГЕРБ във фалшификация


Пресконференция на ПП-ДБ на 19 март 2024 г. От ляво на дясно: Кирил Петков, Николай Денков, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Асен Василев
Пресконференция на ПП-ДБ на 19 март 2024 г. От ляво на дясно: Кирил Петков, Николай Денков, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Асен Василев

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел върна във вторник на президента Румен Радев изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Той включва седем промени от състава на кабинета на досегашния премиер от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков.

Веднага след това президентът издаде указ, с който предлага на Народното събрание да избере Габриел за министър-председател.

Малко по-късно ПП-ДБ обаче обяви, че ГЕРБ не е съгласувала с нея нито състава на кабинета, нито споразумението за съвместно управление. Коалицията свали доверието си от Габриел и призова Радев да оттегли указа си.

От президентската институция съобщиха късно във вторник, че Радев няма да оттегли указа си, защото той "няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерския съвет".

Това става ден, след като Габриел получи от Радев проучвателния мандат. В понеделник тя каза, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) ще преговарят само още 24 часа за бъдещо правителство. Така Габриел не се възползва от 7-дневния срок, в който по конституция има право да предложи кабинет или да върне мандата неизпълнен.

Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ се водят от 6 март, когато досегашният премиер Николай Денков подаде оставката на кабинета по силата на предварителната договорка между двете формации. Тя предвижда смяна на премиера и председателя на Народното събрания след 9 месеца. След като в неделя изглеждаше, че преговорите са приключили безуспешно, защото ПП-ДБ и ГЕРБ искат различни неща, разговорите бяха възобновени в понеделник.

ПП-ДБ казваше, че няма да влиза в правителство, ако ГЕРБ не подпише споразумение за реформите в съдебната власт, попълването на регулатори и промяната в службите. ГЕРБ пък настояваше за равнопоставеност на броя министри в кабинета.

За разлика от понеделник, когато получи мандата, придружена от премиера в оставка Николай Денков, при връщането му с Габриел бяха само представителките от преговорния екип на ГЕРБ.

Номинираната за премиер Мария Габриел от ГЕРБ върна на президента Румен Радев изпълнен мандат за съставяне на правителство, 19 март 2024 г.
Номинираната за премиер Мария Габриел от ГЕРБ върна на президента Румен Радев изпълнен мандат за съставяне на правителство, 19 март 2024 г.

Предложенията за министри

В проектокабинета на Габриел има шест министерски смени плюс ротацията на министър-председателя. Сред сменените е досегашният министър на отбраната Тодор Тагарев, за когото по-рано през деня депутатът от ГЕРБ Делян Добрев каза, че има спор.

Ето кои са хората, които Габриел предлага за членове на кабинета си:

  • Премиер и министър на външните работи - Мария Габриел (сменя премиера в оставка Денков)
  • Вицепремиер по европейските въпроси - Николай Денков
  • Министър на финансите - Асен Василев
  • Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов
  • Министър на отбраната - Христо Гаджев (сменя Тодор Тагарев)
  • Министър на околната среда и водите - Ивелина Василева (сменя Юлиян Попов)
  • Министър на енергетиката - Жечо Станков (сменя Румен Радев)
  • Министър на регионалното развитие и благоустройство - Андрей Цеков
  • Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев
  • Министър на образованието и науката - Галин Цоков
  • Министър на културата - Кръстю Кръстев
  • Министър на правосъдието - Атанас Славов
  • Министър на иновациите и растежа - Росен Желязков (сменя Милена Стойчева)
  • Министър на икономиката и индустрията - Богдан Богданов
  • Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова
  • Министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков
  • Министър на здравеопазването - Катя Панева (сменя Христо Хинков)
  • Министър на туризма - Зарица Динкова
  • Министър на електронното управление - Валентин Мундров (сменя Александър Йоловски)
  • Министър на младежта и спорта - Димитър Илиев

Съпредседателят на ДПС и санкциониран от САЩ за корупция Делян Пеевски подкрепи предложеното от ГЕРБ правителство. В негово изявление, разпространено до медиите, се казва, че "Бойко Борисов, като лидер на ГЕРБ, и Мария Габриел постъпиха отговорно към България".

Партията му не участва директно в управлението, но досега подкрепя решенията на ГЕРБ и гласува заедно с управляващото мнозинство в пленарната зала.

Изненада в ПП-ДБ

След като Габриел върна мандата на Радев, от ПП-ДБ казаха, че по време на преговорите им с ГЕРБ не са били съгласувани нито съставът на проектокабинета, нито споразумението за общо управление. По думите на съпредседателя на коалицията Атанас Атанасов членовете ѝ "са изненадани". Той призова президентът да оттегли указа си за гласуване на кабинета в Народното събрание.

"Това е кабинетът на ГЕРБ, не е кабинет, който да е съгласуван с ПП-ДБ. И споразумението не е съгласувано с нас", каза Денков.

Парламентарната група на коалицията се събра на заседание, след което даде пресконференция.

"Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в кабинета. Никога не съм се съгласявал да участвам в кабинета. Подготвил декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран в състава на този Министерски съвет", каза Денков след заседанието.

ГЕРБ е напуснала преговорите още в първия ден на проучвателния мандат, каза Денков. По думите му това е знак, че в "последните дни от другата страна нямаше желание за реален преговорен процес, а се е симулирал такъв".

Кирил Петков, друг от съпредседателите на ПП-ДБ, каза, че е загубил доверието си в Мария Габриел.

"Жал ми е за нея. За господин Борисов ме е срам", каза Петков. "Борисов избра може би своите страхове, може би своите зависимости, може би своята дружба с господин Пеевски."

Според финансовия министър Асен Василев случилото се показва, че "Габриел вече не е част от решението, а е част от проблема. Той я определи като "може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България".

"Вместо красивите думи в Европа, видяхме селски тарикатлъци", добави Василев, иронизирайки миналото на Габриел като еврокомисар.

Той определи предложеният от нея кабинет като " една от най-големите фалшификации в съвременната българска история". Василев нарече факта, че не е питан дали иска да бъде министър в този състав на МС "акт или на наглост, или на безпардонност, или на безобразие".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG