Връзки за достъпност

Извънредни новини

Габриел отиде с Денков да вземе мандата от Радев. ГЕРБ и ПП-ДБ ще преговарят до вторник


В средата: премиерът в оставка Николай Денков (ПП-ДБ) и предложената от ГЕРБ за премиерка Мария Габриел, след като президентът Румен Радев ѝ връчи мандата за съставяне на правителство, 18 март 2024 г.
В средата: премиерът в оставка Николай Денков (ПП-ДБ) и предложената от ГЕРБ за премиерка Мария Габриел, след като президентът Румен Радев ѝ връчи мандата за съставяне на правителство, 18 март 2024 г.

Номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел получи в понеделник от президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. Тя има срок от една седмица, за да го върне изпълнен с предложение за състав на Министерския съвет (МС).

Габриел отиде в президентството заедно с досегашния премиер от "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков. След това двамата казаха пред медиите, че преговорите между двете формации продължават. Последната позиция на ГЕРБ е, че те ще продължат само още 24 часа. След това Габриел ще върне на Радев изпълнен мандат.

На 6 март Денков подаде оставката на кабинета по силата на предварителната договорка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ от миналата пролет за ротационно правителство. Тя предвижда смяна на премиера и председателя на Народното събрания след 9 месеца.

През последните десетина дни представители от ГЕРБ и ПП-ДБ преговарят за съставяне на общо правителство. Двете формации запазваха мълчание до неделя вечерта, когато дадоха две последователни пресконференции, за да кажат, че преговорите са в задънена улица. От изявленията им стана ясно, че ГЕРБ настоява за равнопоставеност на броя министри в кабинета, а ПП-ДБ - за подписване на споразумение за реформи.

След връчването на мандата от президента Радев на Габриел обаче, тя и Денков казаха пред медиите, че преговорите за ротацията продължават. Номинираната от ГЕРБ за следващ премиер уточни, че очаква в следващото денонощие да бъде подписано споразумение за съвместното им управление с ПП-ДБ. По думите ѝ това ще се договаря в пакет заедно с бъдещия състав на МС.

Междувременно в медиите контролирано изтече неофициален списък с министри от евентуалния бъдещ кабинет. Денков каза, че ПП-ДБ го вижда едва сега и добави, че в него има неприемливи имена.

Въпросният списък съдържа седем нови министри. Христо Гаджев (ГЕРБ) е предложен за министър на отбраната, Деница Сачева (ГЕРБ) - за министър на труда и социалната политика, Красимир Вълчев (ГЕРБ) - за министър на образованието, Росен Желязков (ГЕРБ) - за министър на иновациите, Жечо Станков (ГЕРБ) - за министър на енергетиката, Ивелина Василева (ГЕРБ) - за министър на околната среда и водите, а Катя Панева (ПП-ДБ) - за министър на здравеопазването. Останалите министри в изтеклия списък са от досегашния кабинет.

Малко след изявленията на Габриел и Денков пресцентърът на ГЕРБ изпрати позиция, според която преговорите с ПП-ДБ ще продължат до 12:00 часа във вторник. След това Габриел ще върне мандата на президента с предложен състав на правителство.

По-рано в понеделник съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков предложи мандатът да бъде получен от ГЕРБ и преговорите между двете страни да продължат през следващите 7 дни. По конституция в такъв срок мандатоносителите трябва да го изпълнят или върнат. ГЕРБ отхвърли предложението.

Обяснено. Как точно ще се случи ротацията
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Според друг от съпредседателите на коалицията ПП-ДБ - Христо Иванов, има шанс за съставяне на правителство, "стига да има разум и отговорност".

"Поемам мандата с чувство на отговорност, че България има нужда от стабилност, която се гради на ясни принципи, на публичност, на споделена отговорност и на равнопоставеност на тези, които решават да носят отговорността за България", каза Габриел, след като Радев ѝ връчи мандата.

В неделя вечерта преговарящите от ГЕРБ казаха, че има условие, за да продължат съвместното си управление с ПП-ДБ, но искат да получат равнопоставеност в кабинета. Малко по-късно от ПП-ДБ казаха, че причината за спирането на преговорите е отказ на ГЕРБ да подпише споразумението, с което да се уточняват реформите в съдебната власт, попълването на регулатори и промяната в службите.

В петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ако до понеделник не бъде договорен състав на ново правителство, в което ГЕРБ да има по-голямо присъствие, ще се стигне до нови извънредни парламентарни избори.

Кабинетът на Денков управляваше в продължение на 9 месеца с подкрепата на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Предварителното споразумение между първите две формации предвижда ротация на премиерския пост и на председателското място в парламента, което досега се заема от Росен Желязков (ГЕРБ).

Партията на Борисов вече предложи подписване на споразумение за общо управление в рамките на пълен мандат. С него ГЕРБ поиска повече власт, както и ДПС да участват в попълването на съставите на регулаторите, които предстои да бъдат сменени. Преди това от ПП-ДБ предложиха договор за реформи, който обаче беше разкритикуван от Борисов и колегите му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG