Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов заплаши с избори, ако до понеделник няма съгласие между ГЕРБ и ПП-ДБ за кабинет


Бойко Борисов участва в конференцията „Eвропейска сделка за фермерите – визията на ЕНП за земеделието в Европа” в Пловдив
Бойко Борисов участва в конференцията „Eвропейска сделка за фермерите – визията на ЕНП за земеделието в Европа” в Пловдив

Ако в понеделник няма договорен състав на правителство, повече няма да има преговори с "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) и ще се отиде на предсрочни избори. Това заплаши лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в петък.

Това се случва, след като президентът Румен Радев съобщи, че ще връчи първия мандат за сформиране на ново правителство в понеделник. Първоначално той насрочи процедурата за петък, но я отложи заради деня на траур в памет на починалия ден по-рано патриарх Неофит.

Дотук се стигна след оставката на кабинета на Николай Денков в началото на месеца съгласно споразумението за ротация между партньорите в управлението. Като първа политическа сила ГЕРБ-СДС ще получи първия мандат. Според конституцията номинираната за премиер Мария Габриел трябва в срок до една седмица да предложи състав на кабинета. Борисов обаче изключи възможността да се изчаква да мине целият този срок.

„В понеделник или ще отидем при президента Румен Радев с готова папка от преговорите, или директно ще се знае, че отиваме на нови избори”, каза той пред журналисти в Пловдив, където участва в конференция на Европейската народна партия, от която е част ГЕРБ.

По думите му, ако Габриел направи така, че да има кабинет, всички депутати на ГЕРБ ще я подкрепят. Според Борисов, ако тя не се разбере с ПП-ДБ, "още тогава ще се знае, че повече разговори няма да има до след изборите".

Той отказа да коментира преговорите с аргумента, че не участва в тях.

По повод доскорошното негово лично настояване военният министър Тодор Тагарев да не бъде вече част от кабинета заради забавянето на военната помощ за Украйна, сега той изрази по-различна позиция.

"Мария Габриел, ако може да работи с Тагарев, аз ще го гласувам, ако не може да работи - нейна работа", каза Борисов.

Междувременно съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев каза, че преговорите текат и се работи за реализиране на първия мандат. Той отказа да коментира дали са ясни имената на бъдещите министри и дали той остава начело на министерството на финансите.

Ако ГЕРБ не успее да състави правителство, мандатът ще отиде при следващата по гласове партия - ПП-ДБ.

Според процедурата, ако първият мандат не е успешен, президентът връчва втори и трети. Ако и с тях не бъде сформирано правителство, той назначава служебен кабинет, чиято основна задача е да организира предсрочни парламентарни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG