Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ПП-ДБ спряха преговорите. Габриел иска равнопоставеност в кабинета, а Денков - споразумение за реформи


Мария Габриел и Николай Денков
Мария Габриел и Николай Денков

Часове преди да получи мандат за съставяне на ново правителство, ГЕРБ съобщи, че по-скоро предстоят избори, отколкото нов кабинет.

Това стана ясно от пресконференция, дадена в неделя вечерта от представителките на ГЕРБ, които преговарят с "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) за правителство - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

ГЕРБ иска да получи равнопоставеност в рамките на кабинета с ПП-ДБ, казаха те. Това е условието, за да може да продължи съвместното управление на двете коалиции. Ако това не бъде договорено до понеделник на обед, преговорите между двете страни спират и ще последват нови предсрочни избори.

30 минути по-късно от ПП-ДБ казаха, че причината за спирането на преговорите е отказа на ГЕРБ да подпишат споразумението, с което да се уточнят действията и регламента по програмата за реформи в съдебната власт, попълването на регулатори, промяната в службите и борбата срещу корупцията.

Те отхвърлиха твърдението, че с ГЕРБ има спорове за състава на Министерския съвет и присъствието на техни представители във властта.

От ПП-ДБ публикуваха и споразумението, договорено от двете партии.

Новината идва, след като на 6 март премиерът Николай Денков подаде оставка. В понеделник, 18 март, президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ.

В дните след оставката на правителството представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ водеха преговори за продължаването на съвместното им управление.

В петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ако до понеделник не бъде договорен състав на ново правителство, в което ГЕРБ да има по-голямо присъствие, ще се стигне до нови извънредни парламентарни избори.

Какво казаха от ГЕРБ

„Първата политическа партия с най-много депутати трябва да бъде равнопоставена в управлението. Исканията са на масата, те трябва да бъдат приети такива, каквито сме ги казали“, каза Мария Габриел.

Тя уточни, че единствената точка, по която двете страни имат различия, е присъствието на членове на ГЕРБ в кабинета и министерствата и добави, че по всички останали механизми, свързани с попълване на регулатори, съдебна реформа, промяна в службите и борба срещу корупцията няма различия.

Вицеприемрката в оставка каза още, че от ГЕРБ са отправили предложение кабинетът да продължи да управлява в настоящия му състав, но да бъде оставен вариантът за бъдещи промени.

„Утре в 12 ч. се връчва мандата. Ако до 12 ПП-ДБ имат желание да споделят властта, а не да я държат само за себе си и своите партийни функционери можем да говорим. Ако не връщаме мандата и правителство с втори мандат няма да има“, каза Деница Сачева.

Тя уточни, че ГЕРБ не са предлагали бройка на министри, а са поискали присъствие и на двете формации във всяко министерство.

„Разбрахме, че колегите от ПП-ДБ не са готови да поделят властта. Те искат да притежават цялата власт на всяка цена без да споделят тази власт“, каза още Сачева.

Какво казаха ПП-ДБ

Малко по-късно пресконференция дадоха и преговарящите от страна на ПП-ДБ в лицето на Николай Денков, Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов.

Те отхвърлиха твърденията на преговарящите от ГЕРБ, че причината за конфликта е състава на Министерския съвет.

Кирил Петков подчерта, че от коалицията са били съгласни както да продължат управлението с настоящия състав на кабинета, така и да дадат допълнителни квоти на ГЕРБ. Той каза, че от ПП-ДБ са предложили ГЕРБ да получи премиерския пост и външно министерство, които да се заемат от Мария Габриел, както и министерствата на вътрешните работи, иновациите и растежа, екологията, образованието и културата.

Според представителите на ПП-ДБ до разрива с ГЕРБ се е стигнало, тъй като от партията на Бойко Борисов са отказали да подпишат споразумението за реформи и попълване на регулаторите, което е било изготвено от преговарящите екипи.

"Има спор по това дали и кога да се подпише споразумението", каза Христо Иванов, който подчерта, че ПП-ДБ няма да се откаже документът да бъде подписан сега.

"Искам да призова г-н Бойко Борисов да се намеси в тази ситуация, защото в крайна сметка той взема крайните решения", каза Атанас Атанасов.

Представителите на ПП-ДБ добавиха, че се надяват в понеделник Мария Габриел да вземе мандата от Румен Радев и преговорите с ГЕРБ да продължат през седемте дни, които партията има по конституция, за да предложи евентуален състав на кабинет.

Ако двете сили не постигнат споразумение, или впоследствие не намерят друго споразумение с останалите партии в парламента, това ще означава, че за шести път в рамките на малко повече от три години България ще проведе парламентарни избори.

Кабинетът на Денков управляваше в продължение на 9 месеца с подкрепата на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Предварителното споразумение между първите две формации предвижда ротация на премиерския пост и на председателското място в парламента, което досега се заема от Росен Желязков (ГЕРБ).

Партията на Борисов вече предложи подписване на споразумение за общо управление в рамките на пълен мандат. С него ГЕРБ поиска повече власт, както и ДПС да участват в попълването на съставите на регулаторите, които предстои да бъдат сменени. Преди това от ПП-ДБ предложиха договор за реформи, който обаче беше разкритикуван от Борисов и колегите му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG