Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Очаквам извинение". Габриел и Борисов се обидиха на ПП-ДБ, но не се отказват от преговорите


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и номинираната за премиер от партията му Мария Габриел на пресконференцията в парламента в сряда, 20 март 2024 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и номинираната за премиер от партията му Мария Габриел на пресконференцията в парламента в сряда, 20 март 2024 г.

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел и лидерът на партията Бойко Борисов поискаха извинение от лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), за да продължат да преговарят за ротация в общото им правителство. Двамата декларираха, че са обидени от отношението на досегашните си партньори, но все още искат да има стабилен кабинет.

Изявленията на Габриел и Борисов идват на фона на предложения от нея преди ден проектокабинет при президента Румен Радев, за който от ПП-ДБ обявиха, че не е съгласуван с тях. Лидерите на формацията нарекоха този ход на ГЕРБ "фалшификация", "скандал" и "безобразие", а финансовият министър Асен Василев определи Габриел като "най-новото и най-красивото лице на мафията".

Това се случи след 10-дневни преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ за нов състав на Министерския съвет (МС) и подписване на споразумение за общо управление с гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите, борбата с корупцията и службите за сигурност.

Във вторник Габриел върна на Радев изпълнен мандат за правителство, в който имаше шест министерски смени в сравнение със състава на МС, оглавяван през изминалите 9 месеца от премиера в оставка Николай Денков от ПП-ДБ. След заседание на парламентарната група на ПП-ДБ лидерите на коалицията казаха, че този списък с министри не е одобряван от тях и Габриел дори не е взела съгласие от техните представители, включени в мандата, върнат на Радев.

От ГЕРБ запазиха мълчание във вторник вечерта, но обявиха своя пресконференция на трибуната в кулоарите на парламента в 8.30 часа в сряда. Малко преди този брифинг премиерът в оставка Денков даде интервю в ефира на бТВ, в което демонстрира смекчен тон към Габриел и я призова да се върне към преговорите с ПП-ДБ, ако е готова за това.

"Очаквам извинение за епитетите и обидите", отговори му задочно Габриел пред журналистите в парламента.

По повод критиките на ПП-ДБ, че не е поискала съгласие от техните досегашни министри, за да ги включи в своя пректокабинет, тя напомни, че всички настоящи министри са поели ангажимент да бъдат такива за период от 18 месеца. Първоначалното "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ предвиждаше те да управляват година и половина с ротация на премиера и председателя на парламента на деветия месец.

"България има нужда от правителство, България има нужда от стабилност", каза в края на краткото си изявление Габриел.

Борисов говори пред цялата парламентарна група на ГЕРБ.
Борисов говори пред цялата парламентарна група на ГЕРБ.

Мястото ѝ пред микрофоните беше заето от Борисов, който също даде да се разбере, че ГЕРБ не се отказва от преговорите за продължаване на съвместното управление с ПП-ДБ, но настоява за извинение.

"Първото, което може да ни върне на масата [за преговори], е едно голямо "извинявай", каза Борисов с уточнението, че ако партията му не получи извинение, ПП-ДБ може да се обърне за подкрепа към БСП и "Възраждане".

На въпрос дали истинската пречка между двете формации е желанието на ГЕРБ да гарантира участието на ДПС в попълването на съставите на регулаторите, Борисов определи това като "лъжи и спекулации" на ПП-ДБ.

"Аз не съм нито адвокат на ДПС, нито искам да коментирам дружбата на ПП-ДБ с ДПС, само ви уверявам, че тя е много по-голяма от нашата дружба с ДПС, защото ние воюваме с ДПС в смесените райони", каза лидерът на ГЕРБ.

ДПС подкрепяше кабинета на Денков заедно с ГЕРБ и ПП-ДБ, а преди ден съпредседателят на движението Делян Пеевски похвали Борисов и Габриел за връщането на изпълнен мандат за правителство на президента.

Преди две седмици Борисов поиска по-голямо участие на ГЕРБ в изпълнителната власт след ротацията, както и гаранции, че ДПС ще има думата при избора на регулаторите. Това беше предложено в проект на ГЕРБ за споразумение за управление в рамките на пълен мандат, което от ПП-ДБ тогава определиха като "стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG