Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си. Парламентът гласува решението във вторник


Вицепремиерът Мария Габриел
Вицепремиерът Мария Габриел

Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Новината идва, след като в неделя тя съобщи, че ще върне мандата, а по-късно вечерта премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ да не се отказва от ротацията.

Управляващите партньори "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС се бяха разбрали през март Габриел да поеме премиерския пост от Денков, но след спорове през последните седмици за това как да се случи ротацията, ГЕРБ поиска предсрочни избори, а ДПС я подкрепи.

В понеделник сутринта Габриел подаде заявление до председателя на Народното събрание и Парламентарната група на ГЕРБ-СДС, в което посочва, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предложи структура и състав на Министерски съвет.

В документа пише още, че “координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета
Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство".

По-късно през деня ГЕРБ-СДС внесе в парламента проект на решение първият мандат за съставяне на правителство да бъде обявен за приключил неуспешно. За да бъде гласувано, председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента във вторник 10:00 ч.

На 19 март Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен мандат със състав на правителство, който не беше съгласуван с ПП-ДБ. Те определиха това като "фалшификация".

Това се случи на фона на взаимни обвинения между двете коалиции за причините за провала на преговорите. ГЕРБ-СДС твърдят, че причина за неуспеха на преговорите е настояването на ПП-ДБ за повече постове в правителството. Според ПП-ДБ причината е нежеланието на ГЕРБ-СДС да се ангажира с конкретен план за реформи, включително промяна в ръководствата на службите за сигурност и продължаване на съдебната реформа.

Ако парламентът гласува връщането на първия мандат във вторник, президентът трябва да даде следващия на втората политическа сила - ПП-ДБ. Държавният глава може да даде и трети мандат на избрана от него политическа сила, но от ГЕРБ казаха, че няма да преговарят и по него. В случай че и трите мандата не бъдат изпълнени, ще има предсрочни избори.

Останалите партии в парламента - "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ", вече казаха, че предпочитат да има избори.

От 2021 г. насам в България се проведоха пет парламентарни вота. В този период ГЕРБ-СДС получи мандат за съставяне на правителство общо 6 пъти, като нито веднъж не внесе за гласуване правителство със свой мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG