Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мария Габриел се отказа от мандата и ГЕРБ поиска избори. ДПС веднага ги подкрепи


Мария Габриел и другите членове на преговорния екип дадоха брифинг в централата на партията
Мария Габриел и другите членове на преговорния екип дадоха брифинг в централата на партията

Номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел съобщи, че в понеделник ще оттегли кандидатурата си от парламента, партията няма да участва в преговори за втория мандат за кабинет и се отива на предсрочни избори.

Само час по-късно съпредседателят на ДПС Делян Пеевски подкрепи ГЕРБ и също поиска бързи избори. След няколко часа от ПП-ДБ казаха, че няма да коментират до края на деня.

По-късно вечерта премиерът в оставка Николай Денков от ПП-ДБ призова ГЕРБ да не "хвърлят държавата в хаос" и да изберат Мария Габриел за премиер, без да има смяна на досегашни министри.

Всичко започна в средата на деня в неделя, когато преговорният екип на ГЕРБ даде извънреден брифинг в партийната централа. Те обявиха, че "всичко свърши", защото в последния момент от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) са поставили ново условие - да бъде сменен вътрешният министър.

Това се случва, след като на 19 март Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен мандат със състав на правителство, който не беше съгласуван с ПП-ДБ. Те определиха това като "фалшификация", а Асен Василев нарече Габриел "най-новото и най-красивото лице на мафията".

Двете партии подкрепят правителството на Николай Денков от ПП-ДБ от 6 май 2023 г. Уговорката между тях беше след 9 месеца премиер да стане Мария Габриел от ГЕРБ. На 6 март Денков подаде оставка, след която още не е постигнато съгласие за следващо правителство.

ГЕРБ-СДС казват, че причина за неуспеха на преговорите е настояването на ПП-ДБ за повече постове в правителството. ПП-ДБ казват, че причина е нежеланието на ГЕРБ-СДС да се ангажира с конкретен план за реформи, включително промяна в ръководствата на службите за сигурност и продължаване на съдебната реформа. Те обвиняват лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че се съобразява с Пеевски.

В неделя Габриел съобщи, че в последните три дни преговорите с ПП-ДБ са продължили. От ГЕРБ са дали заявка, че може да отстъпят за министерствата на отбраната и енергетиката, в които искаха смяна на министрите.

"ГЕРБ отново направи жест и отново отстъпи. В този момент, вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние тук казваме "Не". Не на постоянните нови и нови условия", каза тя.

В отговор на въпрос Габриел уточни, че е била поискана смяна и в МВР. От ПП-ДБ вече настояваха за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов преди няколко месеца след насилието над протестиращи срещу БФС. Той обаче отказа да я подаде, а ГЕРБ го подкрепиха. В последствие и от ПП-ДБ се отказаха да му искат оставката "защото има грешка, има и прошка".

"Изразявам съжаление от създалата се ситуация, в която е видно, че бяха направени много отстъпки. За съжаление, се очертава да се върнем на тях след избори", каза още Габриел.

Час по-късно Пеевски публикува позиция, с която се солидаризира с тази на ГЕРБ. "Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", написа той във Фейсбук.

"Необходими са бързи предсрочни избори", добави Пеевски, който е санкциониран от САЩ и Великобритания за участие в корупция.

Деница Сачева, Мария Габриел, Теменужка Петкова и Рая Назарян (от ляво надясно) дадоха брифинг в централата на ГЕРБ
Деница Сачева, Мария Габриел, Теменужка Петкова и Рая Назарян (от ляво надясно) дадоха брифинг в централата на ГЕРБ

"Всичко свърши, след избори ще рестартираме, ще разговаряме", каза Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ.

Мария Габриел благодари на всички министри, с които не са си казали лоша дума и лично на премиера в оставка акад. Николай Денков, с когото "не прекрачихме граници, отвъд които разговорът помежду ни би бил невъзможен."

Няколко часа по-късно премиерът Денков направи изявление по БНТ, в което призова ГЕРБ да гласуват кабинет с премиер Габриел и същите министри, за не хвърлят държавата в хаос. Той припомни, че при съставянето на кабинета беше официалнно договорена само ротация между него и Габриел, а смяна на министри е била възможна само по взаимно съгласие, каквото в момента тя.

По конституция, ако първият мандат за съставяне на кабинет не бъде изпълнен, президентът Румен Радев трябва да даде втори - на втората политическа сила, ПП-ДБ. Държавният глава може да даде и трети мандат, но от ГЕРБ казаха, че няма да преговарят и по него.

Останалите партии в парламента са "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ". Всички вече обявиха позиции, че искат предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG